Marko ZupanMarko Zupan
Kontrolna točka med Izraelom in Gazo (foto: FMC)
Kontrolna točka med Izraelom in Gazo

Ali novo premirje v Gazi lahko prinese mir?

Svet | 11.08.2014, 15:03 Tone Gorjup

Na območju Gaze od polnoči velja nova 72-urna prekinitev ognja, ki se je tako palestinska kot izraelska stran držita. Premirje pomeni novo možnost za napredek v pogajanjih, ki naj bi ob posredovanju Egipta prinesla trajnejši mir v Gazi. Medtem tamkajšnji prebivalci ostajajo v negotovosti in čakajo, kdaj bodo morali znova iskati varno zatočišče. Mnogi domovi so uničeni prav tako primanjkuje pitne vode.

Pobudo za novo premirje je dal Egipt in sprtima stranema priporočil, naj novo prekinitev ognja izkoristita za dosego trajnega premirja. Prekinitev spopadov zaenkrat drži, čeprav je palestinsko gibanje Hamas le nekaj minut pred začetkom premirja na Izrael izstrelilo več raket, tudi na Tel Aviv, a poročil o škodi ni. Nekaj ur pred tem so izraelska letala na območje Gaze izstrelila nad dvajset raket. Je pa do streljanja prišlo na Zahodnem bregu v bližini Nablusa, ko je oboroženi Palestinec po poročanju nekaterih agencij skušal napasti skupino izraelskih vojakov. Slednji so ga ubili in pozneje uničili njegovo hišo ter pri tem ranili pet ljudi. druge agencije navajajo, da so vojaki Palestinca ubili na njegovem domu.

Zadnja prekinitev ognja je nastopila po nekajdnevnem posredovanju Egipta, ki se ni sprijaznil s tem, da so Izraelci minuli petek zapustili pogajanja. Je pa res, da med obema prekinitvama spopadov ni bilo tako močne izmenjave ognja kot pred tem. Izraelski Izraelski premier Benjamin Netanjahu je včeraj zatrdil, da pogajanj ne bo, če bodo na njihovo ozemlje padale rakete. Ker premirje zaenkrat drži, so se pogajalci izraelske strani vrnili v Kairo. Pogovori se zdaj nadaljujejo, potekajo pa ločeno. Medtem Hamas še naprej vztraja pri svojih zahtevah: odprava zapore Gaze s strani Izraela in Egipta, ter odprtje pristanišča v Gazi za ladje. Znova se je oglasil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Pričakuje, da bo prekinitev sovražnosti stranema dala novo možnost za dogovor o trajnem premirju, ki bi koristilo civilnemu prebivalstvu in hkrati pomenilo temelj za pogovor o drugih odprtih vprašanjih.

Na območju je sicer od 8. julija umrlo 1939 Palestincev od tega 75 odstotkov civilistov in 67 Izraelcev, večinoma vojakov. Gaza pa se je znašla v humanitarni katastrofi. Precej domov je uničenih, marsikje ni pitne vode, pomoč pa prihaja počasi. Spletna stran Kustodije Svete dežele med drugim poroča o dveh duhovnikih in sestrah Matere Terezije, ki so se vrnili v katoliško župnijo Gazi. Tam skušajo zagotoviti najosnovnejše otrokom ter mladim invalidom in skrbijo za ostarele prebivalce v okolici. Prosijo za pomoč v osnovnih živilih. Najbolj pa si želijo, da bi premirje obveljalo, saj brez tega ne vidijo prihodnosti za prebivalce Gaze.

Svet
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...