Marko ZupanMarko Zupan
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav (foto: ARO)
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav

V Irak odhaja kardinal Filoni

Svet | 09.08.2014, 10:21 Marjana Debevec

Zaradi vse težje situacije v Iraku je papež Frančišek prefekta kongragacije za Evangelizacijo narodov kardinala Fernanda Filonija imenoval za svojega posebnega odposlanca. Prebivalcem te trpeče dežele naj bi prenesel bližino Petrovega naslednika in solidarnost celotne Cerkve.

Kardinal Filoni je bil šest let nuncij v Iraku in Jordaniji, torej dobro pozna tamkajšnje razmere. Zato je po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija prav on zelo dobra izbira. Doživel je zadnja leta vladavine Husseina z vojno in nato povojni čas. „Med vojno je bil edini diplomat, ki je zvesto in pogumno ostal v Bagdadu kljub bombardiranjem. Gre torej za pogumnega človeka, ki je znal pokazati svojo ljubezen do prebivalcev Iraka in okoliških narodov“, je dejal p. Lombardi.

Kardinal Filoni pa v tej papeževi odločitvi vidi njegovo veliko skrb za kristjane v Iraku, ki živijo v velikem trpljenju. „Morali so zapustiti domove, dejansko so jim odrezali korenine, jih ponižali. Upam, da bom lahko prišel naproti potrebam tamkajšnjih ljudi in ne le izrazil papeževo skrb zanje, ampak v pogovoru s patriarhatom tudi našel načine, kaj lahko zanje naredimo kot vesoljna Cerkev“, je za Radio Vatikan dejal kardinal Filoni.

Poleg tega je vatikansko državno tajništvo vse nuncije na Bližnjem vzhodu pozvalo, naj skrbno preučijo včeraj objavljen poziv k miru in predstavijo njegov pomen tako političnim kot verskim voditeljem v njihovi državi. „Na ta način naj bi sprožili kot nekakšno gibanje molitve in solidarnosti za preganjane brate in sestre. Poleg tega naj povem, da načrtujemo srečanje nuncijev s tega območja s papežem Frančiškom. Srečanje naj bi septembra potekalo v Rimu, skupaj pa naj bi preučili situacijo in iskali rešitve“, je povedal p. Federico Lombardi.

Sveti sedež si tudi prizadeva ustvarjati ozračje molitve, zato je papež včeraj poslal kar tri sporočila po družabnem omrežju twitter, v katerem vabi k molitvi za trpeče kristjane. Na papežev poziv so se odzvali tudi mladi iz Gibanja fokolarov. S 15. avgustom bodo začeli akcijo, v kateri bodo preko facebooka zbirali pobude, ideje in akcije za mir. Stran ima naslov: Dialogue to unlock – Treba je odblokirati dialog. Pridruži se ji lahko vsak, ki želi dati svoj prispevek k miru. Hkrati pa bodo zbirali tudi finančna sredstva za pomoč beguncem in ljudem v stisku na tem območju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...