Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež pozval h končanju sovražnosti v Sveti deželi in povabil k molitvi za mir

Svet | 13.07.2014, 15:33

Napetosti med Izraelci in Palestinci se stopnjujejo. Žrtve nasilja, ki ne pojenja, so številni civilisti. Tragični dogodki zadnjih dni žalostijo tudi papeža Frančiška, zato je ob koncu opoldanskega nagovora pozval k prenehanju sovražnosti v Sveti deželi in povabil k molitvi za mir.

"Še vedno se živo spominjam srečanja 8. junija s patriarhom Bartolomejem, z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Skupaj smo prosili za dar miru ter prisluhnili klicu k prekinitvi spirale sovraštva in nasilja," je dejal sveti oče. Zaveda se, da je marsikdo ob zadnjih krvavih spopadih pomislil, da je bilo to srečanje zaman. "To ne drži, saj nam molitev pomaga, da se ne pustimo premagati zlu in se ne vdamo temu, da bi nasilje in sovraštvo prevladala nad dialogom in spravo," je zatrdil papež. "Spodbujam vpletene strani in vse z lokalno in mednarodno politično odgovornostjo, naj ne skoparijo z molitvijo in s prizadevanji za prenehanje vsake sovražnosti, da bi dosegli želeni mir v blagor vsem," je še povabil. Ob koncu tako molil: "Zdaj, Gospod, nam ti sam pomagaj! Ti nam podari mir, Ti nas uči miru, Ti nas vodi k miru. Odpri naše oči in naša srca ter nam daj pogum izreči: Nikoli več vojne! Z vojno je vse izgubljeno! Vlivaj v nas pogum za konkretna dejanja gradnje miru. Naredi nas pripravne za poslušanje klica vseh, ki nas prosijo, naj orožje spremenimo v orodje miru, svoje strahove v zaupanje in svojo napetost v odpuščanje."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...