Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Višarski dnevi mladih (foto: Rafaelova družba)
Višarski dnevi mladih

Višarski dnevi mladih na Koroškem

| 06.08.2014, 08:05 Matjaž Merljak

Rafaelova družba je tudi letos pripravila Višarske dneve mladih. Udeležilo se jih je devetnajst udeležencev iz domovine in sveta, od teh jih je bilo šest iz Argentine.

Pavel Grohar iz Argentine je bil po udeležbi na tem programu leta 2008 tako navdušen, da je prišel tudi letos. Prve dneve so se spoznavali z življenjem rojakov na avstrijskem Koroškem. Tam so videli, da je problematika zelo podobna njihovi - argentinski. Oboji so podvrženi možnosti asimilacije, vse delo za slovenstvo je več ali manj prostovoljno in zato je potrebno imeti voljo.

V četrtek, 31. julija 2014, so si pogledali Sveto Hemo s prakrščanskimi izkopaninami ter Rozalsko votlino nad Globasnico, v petek so se srečali z gosti v Pliberku, Dobrli vasi in Železni Kapli, ki so jim približali življenje na avstrijskem Koroškem. Po Koroški nas jih je spremljal Janko Krištof, kulturnik in župnik v Bilčovsu ter Št. Ilju in predsednik Krščanske kulturne zveze. V soboto so spoznavali slovenske vasi v Kanalski dolini – Žabnice, Ukve in Ovčjo vas. Vodili jih je Luciano Lister. Popoldne so se povzpeli na Svete Višarje, v nedeljo pa sodelovali pri neposrednih pripravah na romanje treh Slovenij in se udeležili programa romanja. Projekt finančno podpira tudi Urad vlade za Slovence po svetu.

Pavel Grohar
Pavel Grohar © Matjaž Merljak

Pavel Grohar je dejaven v slovenskem domu iz Slovenske pristave v Kastelarju na zahodu Buenos Airesu. Dejaven je v gledališču, sodeluje pri pevskem zboru v Slomškovem domu. Vpet je v priprave na mladinski dan, ki bo prvo nedeljo v septembru.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...