Marko ZupanMarko Zupan
Sv. Višarje, avgust 2014 (foto: Matjaž Merljak)
Sv. Višarje, avgust 2014

Na Višarjah zbrani rojaki treh Slovenij

| 03.08.2014, 23:43 Matjaž Merljak

Svete Višarje nad Kanalsko dolino so tudi letos na prvo nedeljo v avgustu (3. avgusta 2014) sprejele več kot tisoč romarjev iz domovine, zamejstva in izseljenstva. 26. Romanje treh Slovenij, ki ga pripravljata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov, jih je želelo utrditi v zvestobi veri, narodni zavesti in vrednotah, ki so jim skupne.

Prvi del romanja je bilo predavnaje prof. Tomaža Pavšiča z naslovom Slovenija, ostani naša! Predavatelj je spregovoril o narodni zavesti, jeziku in simbolih. Spodbudil je k vračanju h koreninam. Opozoril je na nevarnost jugonostalgikov, ki zavračajo težko pridobljene vrednote osamosvojitve in tako zavračajo napredek naroda in države.

Dejal je, da v sedanji politični situaciji, ko smo do konca sprti, utrujeni in osiromašeni zaradi hlepenja, moramo pokazati svojo odločenost tudi z udeležbo na volitvah in referendumih. Po predavateljevih besedah pa tudi z božjo pomočjo smemo računati na spremembe.

Naglasil je še, da na teh shodih nismo sami, ampak so v duhu z nami tudi nekdanji rodovi, ki so se zavzemali za iste vrednote kot danes.

Vrhunec romanja je bila sveta maša v božjepotni Marijini cerkvi na gori. Maševal je celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek. Z njim je somaševalo devet duhovnikov, med njimi šest izseljenskih, ki delujejo v Evropi. Pel je cerkveni zbor iz Žabnic in Ukev.

Škof je v nagovoru dejal, da je to romanje kot simbolni krst ali zrelostna birma, kjer se utrjuje naša zaveza in povezanost s temeljnimi vrednotami našega naroda. Spregovoril je o potrebnosti prošnje za mir pri Višarski Mariji, saj tudi v Evropi - v mislih je imel Ukrajino - ni miru.

Nadalje se je ustavil pri Slomškovi misli o treh domovinah: v eni smo se rodili, v drugi smo bili krščeni, tretja pa je večna domovina. Pri drugi, to je naši Cerkvi, se je dotaknil tudi razmer v mariborski nadškofiji, kjer so se obetali bogati sadovi, a je prišla preiskušnja, ki ima težke posledice.

V teh težkih trenutkih je vse povabil k vračanju k virom - to so božja beseda, molitev in sveto bogoslužje.

Romanje treh Slovenij, ki se je za nekatere začelo ob 7.30 s peš romanjem ob postajah križevega pota, se je sklenilo s kulturnim programom, ta dan so se sklenili tudi Višarski dnevi mladih, ki so potekali od četrtka, 31. julija 2014.

Več sledi ...

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...