Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zaključil se je tabor otrok SSK

| 03.08.2014, 14:55 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je tudi letos pripravil tabor slovenskih otrok. Potekal je v CŠOD Trilobit nad Jesenicami. Udeležilo se ga je 54 otrok iz Italjie, Švedske, Hrvaške, BiH, Srbije, Luksemburga, Kanade in Rusije.

Animatorka Bruna je za Radio Ognjišče povedala, da se med seboj sporazumevajo čim bolj v slovenščini, tako tudi utrjuejo jezik. Vsak dan so se tri ure učili slovenščino. Glede na predznanje so bili razdeljeni v tri skupine.

Veliko srečo so imeli z vremenom, tako so popoldne imeli različne delavnice: lokostrelstvo, vožnja s kajakom, veslanje, pohod, obisk so Jesenice in muzeja železarstva ter imeli različne delavnice.

Freya s Švedske je bila že četrtič na taboru in je povedala, da se na taboru počuti super, ker ni nikoli dolgčas. Najbolj všeč ji je bilo veslanje.

Zala iz Luksemburga je prvič na taboru. Pri odločitvi za udeležbo jo je navdušil športni del programa. Kako to, da tako dobro govori slovensko? Oče je Slovenec, z njim se pogovarja po slovensko. Z mamo, ki je Kitajka, se pogovarja kitajsko, če so vsi skupaj, pa govorijo francosko. Najbolj si bo zapomnila veslanje in kopanje v jezeru. Dobila je nove prijateljice, z njimi se zabavajo in z njimi bo ostala v stikih tudi po taboru.

Peter iz Kitchenerja v Kanadi je drugič prišel na tabor. Najbolj mu je bilo všeč veslanje, naučil se je tudi nekaj novih slovenskih besed. Doma namreč ne hodi več k slovenskemu pouku. Slovensko se pogovarja z mamo in starimi starši. Slovenija mu je všeč. Po njegovem je lepša kot Kanada.

Jurij iz Italije je bil prejšnja leta udeleženec na taboru, zdaj pa sodeluje kot animator. Dejal je, da je bilo treba zdaj paziti na druge. Najbolj težko mu je bilo buditi jih ali opozarjati na dežurstvo, pomagati pri slovenščini.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...