Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Zlatomašnik France Urbanija (foto: Tone Ovsenik)
Zlatomašnik France Urbanija

Zlata maša Franceta Urbanije v Clevelandu

| 01.08.2014, 10:54 Matjaž Merljak

Zlatomašnik bod' pozdravljen je zapisal župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše v župnijskem oznanilu. Namreč preteklo nedeljo, 27. julija 2014, je daroval svojo zlato mašo duhovnik na obisku v Clevelandu, Franc Urbanija iz daljne Argentine.

Franc Urbanija je že petdeset let v duhovni službi. Rojen je bil v Moravčah v Sloveniji. Po divjanju druge svetovne vojne se je z mnogimi Slovenci z družino umaknil komunizmu in njenemu nasilju in živel nekaj let v taborišču v Avstriji. Kasneje je emigriral v Argentino in tam vstopil v semenišče v Buenos Airesu. V duhovnika je bil posvečen 8. decembra leta 1964. Njegova prva namestitev je bila za kaplana v argentinski župniji. Za tem je postal rektor semenišča in nato služil 20 let kot ekonomski administrator škofije. Zadnjih 28 let je župnik v župniji sv. Družine v Buenos Airesu. Stalno vneto dela da širi katehezo med odraslimi in socialno skrbi za uboge in slabotne v njegovi veliki župniji.

Pri zlati maši Franceta Urbanije v Clevelandu
Pri zlati maši Franceta Urbanije v Clevelandu © Tone Ovsenik
Že več kot 30 let pa skoraj vsako leto pride na obisk v Cleveland k sorodnikom in je med tem časom vedno naseljen pri župniji Marije Vnebovzete kjer ima mnogo prijateljev. Molimo in se zahvaljujemo vsemogočnemu Bogu za dar njegovega duhovništva, njegovo toploto in prijateljstvo in molimo, da ga Bog nadalje blagoslavlja z zdravjem, srečo, zadovoljstvom in uspehi v vsem njegovem duhovniškem delu. Naj mu Bog podeli še veliko veselih in zdravih let, je zapisal župnik Janez Kumše.

Zlatomašnik Urbanija in župnik Kumše
Zlatomašnik Urbanija in župnik Kumše © Tone Ovsenik

Prihodnjo soboto, 9. avgusta 2014, se bodo zbrali nekdanji župljani zaprte slovenske župnije sv. Lovrenca ob maši vigiliji v cerkvi Marije Vnebovzete. Med mašo bo pel njihov pevski zbor. Po liturgiji bo blagoslov relikvij sv. Lovrenca in nato se bodo zbrali v dvorani ob večerji. Veliko število zaprte župnije sv. Lovrenca sedaj redno obiskujejo svečanosti prav v župniji Marije Vnebovzete, kjer so dobrodošli.

V nedeljo imajo svoj piknik člani Kluba upokojencev Slovenske pristave. Vse se bo začelo z daritvijo svete maše v paviljonu, katero bo daroval zlatomašnik Franc Urbanija. Po maši bo, kot običajno bo na voljo kosilo in nato se odvije prosta zabava s plesom. Člani kluba upokojencev so v veliko podporo Slovenski pristavi, saj so dobri oskrbniki, da je Pristava vedno čista in urejena.

France Urbanija, zlatomašnik
France Urbanija, zlatomašnik © Tone Ovsenik

Slovenski narodni dom na St. Clair Aveniji je v pripravah na visoko obletnico. Namreč v soboto, 16. avgusta, bo ta dom proslavil 100. obletnico in devetdeset letnico doma samega. Je to najstarejši in največji slovenski dom na tej celini.

Župnija Marije Vnebovzete se vneto pripravlja na svoj piknik na Pristavi, ki bo v nedeljo 17. avgusta, dva dni po Velikem šmarnu.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...