Marko ZupanMarko Zupan
Ciril-Metodova nedelja na Vejni (foto: Jba)
Ciril-Metodova nedelja na Vejni

Ob godu slovanskih apostolov na Vejni

| 18.07.2014, 09:06 Matjaž Merljak

Ciril-Metodovo nedeljo so tržaški verniki tudi letos slovesno praznovali na Vejni pri Trstu.

Izmed duhovnikov jubilantov, je bogoslužje vodil srebrnomašnik Karlo Bolčina. Pozdravne besede sta mu namenila predstavnik skavtov Edvin Bukavec in dr. Jože Markuža, ki pod okriljem Apostolstva sv. Cirila in Metoda, srečanje vsako leto organizira.

Pridih, da gre pri praznovanju za narodno pomemben dogodek, so pridale številne žene, opravljene v narodne noše. Tudi združeni zbor ZCPZ je pod vodstvom Edija Raceta in orgelsko spremljavo Tomaža Simčiča pri bogoslužju ubrano sodeloval.

Somaševanje je vodil srebrnomašnik Karel Bolčina
Somaševanje je vodil srebrnomašnik Karel Bolčina © Jba

Bolčina je v nagovoru o sveti bratih Cirilu in Metodu izpostavil, da sta prenašala vrednote, ki sta jih prejela, jih poglabljala in bila zazrta v prihodnost. Njun zgled je lahko danes vsem kristjanom v spodbudo, da bi svoje krščanstvo tako živeli, da bi se drugi ob njih navzeli vrednote krščanstva.

Počastitev relikvij sv. Cirila
Počastitev relikvij sv. Cirila © Jba

Po končani maši se je iz cerkve, ki se dviga visoko nad Jadranom, razvila slovesna procesija na čelu z bandero sv. Cirila in Metoda in sklenila pri spodnjem oltarju, ki jima je posvečen. Tam so verniki počastili relikvijo sv. Cirila in sklenili srečanje.

Pogled z Vejne proti Trstu
Pogled z Vejne proti Trstu © Jba

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...