Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Avstralska Marija Pomagaj na Brezjah

| 10.07.2014, 14:25 Matjaž Merljak

Rojaki iz Avstralije so na izseljensko nedeljo v znamenje hvaležnosti, da jih Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev, spremlja tudi v novi domovini frančiškanom z Brezij ob 200. obletnici podobe Marije Pomagaj podarili njeno podobo umetnika Lojzeta Jeriča. Sveto mašo za izseljence je daroval kardinal Franc Rode.

Pri slovesnosti so bili tudi predstavniki avstralskih Slovencev: pater Ciril Božiča iz Melbourna, pater Valerijan Jenko iz Sydneya, Marija Anžič iz Melbourna in avtor mozaika, umetnik Lojze Jerič.

Rektor brezjanskega svetišča pater Robert Bahčič je uvodoma dejal, da smo: „pri Mariji Pomagaj vsi romarji in pri njej smo vsi doma“. Pater Ciril Božič se je ustavil pri napisu, ki je na plošči blizu Marijinega oltarja, ki so jo leta 1995 podarili slovenski rojaki in na katerem piše: "Mi, ki živimo daleč v tujini, k Tebi se vračamo polni želja. Mi, ki umrli smo daleč od doma, v srcih nosili smo Tebe, Gospa. Prosi za ene in druge Boga. Verni Slovenci z vsega sveta."

Dejal je, da v Avstraliji živi 20 tisoč rojakov. Nedaleč od središča štiri milijonskega Melbourna imajo Slovenci od leta 1968 svojo cerkev svetih bratov Cirila in Metoda. Pokojni pater Bazilij Valentin je leta 1965 iz Lemonta pri Chicagu prinesel prvo podobo Marije Pomagaj. V novi cerkvi jo je leta 1983 okronal ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar. Podoba Marije Pomagaj je v vseh slovenskih cerkvah, pa tudi po številnih slovenskih domovih v Avstraliji, saj jim pomeni vez z domovino. Tudi v podzemski cerkvi v avstralski puščavi jo najdemo, pa v Marijini dolini, na hribčku Ta Pinu ...

Lojze Jerič s sinom prinaša podobo Marije Pomaga
Lojze Jerič s sinom prinaša podobo Marije Pomaga © Stičišče avstralskih Slovencev

Te in številne druge podobe po svetu izpričujejo zaupanje, ki ga imamo Slovenci do Marije Pomagaj. O tem je v pridigi spregovoril kardinal dr. Franc Rode. Živo je opisal Marijino lepoto, ki jo je tako prepričljivo upodobil slikar Leopold Layer pred dvema stoletjema. “V resnici pa je vsa Marijina veličina v njeni notranjosti,“ je povedal kardinal. Marija je blagoslovljena, ker se brezpogojno izroča Bogu. Vse, kar prihaja v njenem življenju, sprejema v veri, da je taka Božja volja. Zato je vzor vsakemu kristjanu.

Marija je žena, ki je vse svoje zmožnosti izkazovanja ljubezni predala Bogu. Zato nam je zgled vere in Božje vdanosti. Obenem je Marija tudi podoba trpeče Cerkve. Kot tako so jo še bolj doživeli naši rojaki, ki so jih različne stiske razkropile po svetu.

Pri sveti maši na izseljensko nedeljo na Brezjah
Pri sveti maši na izseljensko nedeljo na Brezjah © Stičišče avstralskih Slovencev

Marija pa je predvsem podoba upanja, saj je v njej uresničeno to, kar v veri pričakujemo. Sedanje stiske nam pripravljajo večno slavo, ki jo Marija že živi pri Bogu.

Pred zaključkom slovesnosti se je kardinal Rode zahvalil varuhom Marijine podobe in svetišča za ves njihov trud.

Kardinal Rode blagoslavlja podobo Marije Pomagaj iz Avstralije
Kardinal Rode blagoslavlja podobo Marije Pomagaj iz Avstralije © Stičišče avstralskih Slovencev
Več fotografij na spletni strani Stičišča avstralskih Slovencev.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...