Marko ZupanMarko Zupan
Kolesarji na Slovenski Pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Kolesarji na Slovenski Pristavi

Novice iz Clevelanda

| 07.07.2014, 12:28 Matjaž Merljak

»Ponosen sem da sem Slovenec« je zvenelo v nedeljo, 22. junija 2014, na Slovenski pristavi, saj to je bila tema dneva v čast dnevu državnosti. To je bil dan na katerega smo lahko vsi rojaki ponosni, saj se je zbrala množica rojakov v prazničnem vzdušju ob lepem toplem, nedeljskem popoldnevu.

Organizatorji in člani Slovenske pristave so pripravili bogat spored celo popoldne. Na sporedu so bile športne dejavnosti, kot nogomet, odbojka, balinanje in otroške igre. Ob 16. uri je potekal kratek kulturni program z obema himnama, nastop plesne skupine Kres, ljudskim petjem in nagovoril nas je generalni konzul v Clevelandu Jurček Žmauc. Med nagovorom je poudaril, da bi se taki dnevi morali odvijati večkrat doma v Sloveniji, saj so vihrale slovenske zastave, videti je bilo obilo oblačil z slovensko identiteto, petjem slovenskih pesmi in nasploh so bili vsi navzoči polni slovenske duše in srca. Po uradnem nastopom se je razvila prosta zabava kar z dvema ansamblom, ameriški slovenski ansambel in tipično v Avsenikovem slogu, Alpski sekstet.

Preteklo nedeljo, 29. junija, se je pa zbrala slovenska mladina, čeprav v vročem nedeljskem popoldnevu in izvedli so nogometni turnir. Po končanem turnirju so pač dobili prigrizek in se ohladili z pijačo.

Pristava je zopet zaživela sinoči, ko so Pristavski taborniki, tisti ki lastujejo vikend hišice na pristavskih prostorih, pripravili večer z govejim zrezkom ali piščancem ter glasbo za ples. Obisk je bil številčen, saj ta večer je vedno dobro obiskan. Morda prav zato ker ves izkupiček večera podarijo blagajni Pristave.

Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Klub Pristavskih upokojencev se že pripravlja na Baragove dneve ki bodo letos 18. in 19. oktobra v Marquettu, Michigan. Že zbirajo imena potnikov, ki bodo tja romali z avtobusom.

SNPJ Farma v bližini Clevelanda letos praznuje svojo 75. letnico ustanovitve. Jutri bo tam darovana takozvana polka maša z gospodom Georgeom Balasko, ki je pred leti bil prvi, ki je glasbo med mašo poslovenil. Namreč, namesto liturgičnih pesmi je uvedel slovenske narodne pesmi z cerkvenim besedilom. Sveto mašo tokrat bo spremljal Jeff Pecon in njegov ansambel. Po maši se pa razvije prosta zabava.

V petek je pa ta dežela praznovala Dan neodvisnosti. Bil je to seveda dela prosti dan in bilo je videti polno državnih zastav in narodne zavesti vsepovsod. Naj dobri Bog blagoslovi vse demokratične, spoštovanja človekovih pravic države po svetu.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...