Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dobrodošli doma 2014 (foto: USZS)
Dobrodošli doma 2014

Dobrodošli doma 2014

| 05.07.2014, 06:51 Matjaž Merljak

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos pripravlja srečanje rojakov iz zamejstva, sveta in domovine. Tokrat bo v zgodovinskem središču Škofje Loke.

Na celodnevnem srečanju, ki se bo začelo danes ob 9. uri, pričakujejo rojake iz vseh koncev sveta, ki so v teh zgodnjepoletnih dneh v domovini. Ta je namreč čas, ko najbolj množično obiskujejo svoje sorodnike, prijatelje ali turistične znamenitosti Slovenije. Pripravili so pester program za vse starostne skupine, za domačine in obiskovalce iz drugih delov Slovenije, za rojake iz sosednjih držav in za Slovence in njihove potomce iz tudi najbolj oddaljenih kotičkov zemeljske oble.

Po pozdravu godbe na pihala Škofja Loka bosta zbrane nagovorila župana Miha Ješe in minister Gorazd Žmavc. Na glavnem odru bodo nastopili: Slovensko društvo Lipa, Muenchen - folklorna skupina; Suha Špaga; ljudske pevke iz Števanovcev, Porabje; mešani pevski zbor Slovenskega društva France Prešeren iz Skopja, Društvo Slovencev Kredarica iz Novega Sada, Vojvodina; Skupina mladih iz Benečije; Otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav Banja Luka, Bosna in Hercegovina; Mešani pevski zbor Encijan Slovenskega društva Istra Pulj, Hrvaška; ansambel Saša Avsenika, Andrej Šifrer, Alenka Godec, Anastazija, Elda Viler, Irena Vrčkovnik, Tomaž Ahačič Fogl; prireditev se bo ob 22.00 zaključila z ognjeno predstavo na parkirišču pred Upravno enoto.

Na malem odru Sokolskega doma bo ves dan možnost iskanja svojih korenin pod vodstvom g. Petra Hawlina.

Na odru Sokolskega doma bodo med 13.30 in 18.00 nastopili: Otroški pevski zbor Danica, Šentprimož; skupina slovenskih dijakov iz Argentine, Slovensko kulturno-umetniško društvo Triglav iz Stuttgarta; skupina dijakov iz Kanade; kanadsko-slovenski glasbenik Milan Vinčec in Folklorna skupina "Val Resia" iz Rezije.

Potekal bo še raznovrsten spremljevalni program. Več o srečanju na spletni strani Urada.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu srečanje Dobrodošli doma 2014 pripravlja skupaj z nevladnimi organizacijami Izseljensko društvo Slovenija v svetu, Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba, Združenje Slovenska izseljenska matica ter Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Turističnim društvom Škofja Loka.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...