Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tajfun Haiyan pred Filipini. (foto: newsnationalgeographic.com)
Tajfun Haiyan pred Filipini.

Azija pričakuje papeža Frančiška

Svet | 04.08.2014, 13:47 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo čez dober teden dni odpotoval v Južno Korejo, kjer se bo na 6. azijskem dnevu srečal z mladimi, za blažene razglasil korejske mučence in daroval spravno sveto mašo. Papeža pa pričakujeta še dve azijski državi. Gre za Šri Lanko in Filipine, kamor se bo sveti oče odpravil sredi januarja prihodnje leto.

Predsednik korejske škofovske konference škof Peter U-ill Kang je izrazil upanje, da bo papežev obisk prispeval k procesu sprave med Severno in Južno Korejo. Nadškof je tudi prepričan, da bo v prihodnosti prišlo rešitve tega perečega vprašanja, ki je odprta rana korejskega ljudstva. „Ločeni smo od leta 1945, vendar smo isti narod, imamo isti jezik in kulturo“, je dejal in dodal, da takšna situacija ne more več dolgo trajati.

Škof Kang je spregovoril tudi o življenju Cerkve in ločenosti med duhovniki, o katerih pišejo mediji. Pojasnil je, da gre za različne poglede na poslanstvo Cerkve: ena struja bi želela, da bi se Cerkev bolj posvečala družbenim vprašanjem, druga pa misli, da to ni njena vloga. Nekateri zato menijo, da bi lahko bil papežev obisk priložnost za to, da bi znova odprli vprašanja o družbeni nepravičnosti v luči družbenega nauka Cerkve. Slednjega namreč verniki po škofovem mnenju premalo poznajo.

Sveti oče pa se bo na azijsko celino odpravil spet sredi januarja, ko bo najprej obiskal Filipine. Nadškof Manile kardinal Luis Antonio Tagle je za Radio Ognjišče povedal, da prebivalci svetega očeta pričakujejo z velikim veseljem. „Tudi nekatoličani, mediji, televizija, radio, prav vsi Filipinci govorijo o januarju kot o mesecu milosti.“ Papež bo na Filipine odpotoval predvsem zato, da bi zagotovil svojo bližino žrtvam tajfuna, ki je deželo prizadel lani. Kardinal Tagle je povedal, da si ljudje znova ustvarjajo življenje, gradijo domove, šole, bolnišnice. „Še vedno trpijo, vendar pa je bližina ljudi iz različnih narodovo nekaj izjemnega in je zanje razlog, da ne obupajo“, je še povedal nadškof v Manili.

Nadškof Šri Lanke, ki jo bo papež obiskal takoj za Filipini pa je izrazil željo, da bi ta velik dogodek pomagal premosti razdeljenosti v narodu, kjer že vrsto let obstaja konflikt med dvema etničnima skupinama. Papež Frančišek naj bi po njegovih besedah ponudil priložnost za razmislek o pomenu miru in sprave. Čeprav program obiska še ni določen, pa se prebivalci nanj že z veseljem pripravljajo. Med drugim so ravno v teh dneh ustanovili Katoliško televizijo je še povedal kardinal Malcom Ranjith.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...