Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Gazi tridnevna prekinitev ognja

Svet | 01.08.2014, 10:05 Marjana Debevec

Na območju Gaze je davi ob 8. uri začelo veljati začasno humanitarno premirje. Prekinitev ognja, v katero sta po posredovanju ZDA in Združenih narodov privolila tako Izrael kot palestinsko gibanje Hamas, naj bi trajala 72 ur, lahko pa se podaljša.

Premirje je namenjeno palestinskim civilistom, ki so v več kot tritedenski izraelski ofenzivi na območje Gaze utrpeli najhujše posledice. V času prekinitve ognja bodo dobili nujno humanitarno pomoč in možnost opravljanja ključnih dejavnosti, kot so pokop mrtvih, skrb za ranjene in obnova zalog hrane. V tem času lahko poteka tudi popravilo nujne vodne in energetske infrastrukture.

Predsednik mednarodne Karitas kardinal Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga je ob napovedi o tridnevni prekinitvi ognja na območju Gaze zaželel, da bi bila prekinitev ognja dokončna. Temu pa naj bi po njegovih besedah sledil pravičen mir, ki bo temeljil na pogajanjih, v katera bodo vključene vse strani. Pot do sprave je dolga, ampak se začne od nas, je dejal kardinal. Strani, vpletene v konflikt, pa je vprašal: "Zakaj še vedno iščete iver v očesu vašega brata, bruna v svojem očesu pa ne vidite? Morali bi odložiti orožje in v roke vzeti daljnogled, da bi videli, da je velika večina nedolžnih žrtev“, je dejal kardinal Maradiaga in zahteval konec blokade Gaze, da bi ljudje lahko zaživeli človeka vredno življenje.

Spomnil je tudi na srečanje papeža Frančiška s predsednikoma Peresom in Abbasom in na besede Benedikta XV., ki je dejal, da nasilje lahko uniči telesa, ne pa duš ljudi. Zato kardinal moli, da bi duše Palestincev in Izraelcev ostale svobodne v veri v prihodnost pravičnosti in miru.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...