Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež se je srečal z žrtvami spolnih zlorab

Svet | 08.07.2014, 09:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v ponedeljek dopoldne srečal z nekaterimi žrtvami spolnih zlorab. V nedeljo pa je zasedala papeška komisija za zaščito mladoletnih. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je povedal, da so člani komisije obravnavali različna vprašanja; med njimi imenovanje novih članov komisije iz različnih celin, saj so bili do zdaj le predstavniki iz Evrope.

P. Lombardi je spregovoril o papeževem dopoldanskem srečanju s šestimi žrtvami spolnih zlorab iz Nemčije, Velike Britanije in Irske. Vsi so v dom sv. Marte prispeli že v nedeljo, med večerjo pa je vsakega od njih papež osebno pozdravil. Udeležili so se tudi ponedeljkove jutranje svete maše, ki jo je daroval sveti oče. „Sveta maša je bila zelo ganljiva, liturgični obrazec je bil za mir in pravičnost. Papež je spregovoril zelo pomenljivo, močno in neposredno ter na široko spregovoril o tem vprašanju“. Po maši ni le pozdravil vsakega posebej, ampak se je dopoldne vsaka od teh žrtev, med katerimi so bili trije moški in tri ženske, osebno srečala s papežem. Srečanja so potekala več kot tri ure. „Govoril sem z njimi in lahko pričam o njihovi globoki hvaležnosti in ganjenosti, da so se lahko srečali s papežem. Posebej zato, ker jih je papež poslušal tako pozorno in tako pripravljen sprejeti, kar so mu imeli za povedati“, je povedal p. Federico Lombardi. Tudi na ta način naj bi po njegovih besedah našli poti za vnovično vzpostavitev zaupanja in celjenje ran.

Med sveto mašo pa je papež ostro obsodil spolne zlorabe mladoletnih, prosil odpuščanja za storjene grehe v imenu storilcev ter se za vse storjeno zlo opravičil.

Že nekaj časa čutim v srcu globoko bolečino, trpljenje. Dolgo časa skrito, prikrito s sokrivdo, ki se je ne da pojasniti, vendar je tudi to Jezus gledal,“ je dejal papež na začetku homilije. Njegova bolečina izvira iz dejanj nekaterih duhovnikov in škofov, ki so s spolnimi zlorabami oskrunili nedolžnost mladoletnikov in svojo lastno duhovniško poklicanost. Po Frančiškovih besedah ne gre samo za nekaj, kar je graje vredno, ampak je to bogoskrunstvo. Otroci so bili namreč zaupani duhovnikom, da bi jih vodili k Bogu, a so jih 'žrtvovali idolu svoje poželjivosti', kot se je izrazil Frančišek. Oskrunili so sámo podobo Boga, po kateri smo vsi bili ustvarjeni. Otroštvo pa – kot vemo vsi – je zaklad. »Danes Cerkev gleda v oči teh dečkov in deklic in hoče jokati,« je dejal papež. »Prosi za milost joka pred temi gnusnimi dejanji ponavljajočih se zlorab mladoletnikov, dejanj, ki so pustila brazgotine za vse življenje.« Gre za rane na čustveni in duhovni ravni žrtev. Nekateri so zato zašli v odvisnost, drugim so ostale motnje na ravni odnosov s starši, zakonci in otroki, pogosti so tudi primeri samomorov.

»Grehi spolne zlorabe nad mladoletniki s strani članov klera imajo rušilni učinek za vero in upanje v Boga,« je zatrdil papež. Frančišek je pri maši žrtvam zlorab dejal, da njihova navzočnost govori o čudežu upanja, ki je prevladal nad najglobljim mrakom, ter prosil odpuščanja: »Pred Bogom in njegovim ljudstvom izražam svojo globoko žalost zaradi grehov in težkih zločinov spolnih zlorab, ki so vam bile storjene s strani članov klera, ter ponižno prosim odpuščanja.« Odpuščanje je prosil tudi za grehe, ki so jih storili voditelji lokalnih Cerkva, s tem ko niso na ustrezen način odgovorili na prijave zlorab, ki so jih naredile družine in same žrtve. „To je namreč zlorabljenim osebam povzročilo še večje trpljenje ter postavilo v nevarnost mladoletnike, ki so bili v tveganih situacijah“.

Frančišek je zatem zagotovil zavzemanje, da do takih primerov več ne bo prihajalo: »V službi Cerkve ni prostora za tiste, ki zagrešijo spolne zlorabe. Obvezujem se, da ne bom toleriral krivice, ki jo mladoletniku stori katerikoli posameznik, neodvisno od kleriškega stanu. Vsi škofje morajo opravljati svojo službo pastirjev z največjo skrbnostjo, da bi zaščitili mladoletnike, in za to bodo odgovarjali.« Papež je prav tako zagotovil, da bodo še naprej bdeli na pripravo na duhovništvo. Dodal je, da pri tem računa na pomoč članov Papeške komisije za zaščito mladoletnih. „Vi vsi, ki ste bili zlorabljeni s strani članov klera, ste ljubljeni od Boga,“ je še dejal med homilijo papež Frančišek. „Molim, da bi bili ostanki teme, ki se vas je dotaknila, ozdravljeni z objemom Deteta Jezusa, in da bi hudo, ki vam je bilo storjeno, pustilo pot prenovljeni veri in veselju“, je še dejal sveti oče.

Člani Komisije za zaščito mladoletnih pa so obravnavali njihov statut in izrazili potrebo po stalnem uradu, ki do sedaj še ne obstaja. Govorili so tudi o možnosti organiziranja delovnih skupin, v katerih bi lahko sodelovale tudi osebe, ki sicer niso članice Komisije za zaščito mladoletnih. Komisija naj bi se naslednjič srečala v oktobru.

Papež je srečanje z žrtvami spolnih zlorab napovedal konec maja na poti z obiska v Izraelu. Takrat je ocenil, da je spolna zloraba za duhovnika enako hud greh kot satanistične črne maše.

Že ob začetku svojega pontifikata pa je napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI. Slednji se je kot prvi papež leta 2008 prvič srečal z žrtvami pedofilskih duhovnikov med obiskom v ZDA.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...