Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež nagovoril študente in delavce v Campobassu

Papež in Sveti sedež | 05.07.2014, 10:33 Marta Jerebič

Papež Frančišek se danes mudi v južnoitalijanski pokrajini Molise. Obisk, ki poteka pod geslom Bog se ne utrudi odpuščati, je začel v kraju Campobasso. Najprej se je na tamkajšnji univerzi srečal s študenti in delavci. Podatki kažejo, da je kar 30 odstotkov mladih med 20-im in 30-im letom brezposelnih.

Papež Frančišek je svoje besede navezal na pričevanji dveh mladih – kmetovalca, ki dela na domači kmetiji, in zaposlene ženske v Fiatu, mamice 15 mesečnega sina in znova v pričakovanju. Ob slednji je razmišljal tudi o usklajevanju dela z družino in o vprašanju nedeljskega dela, ki ne zadeva samo vernike, ampak vse, saj gre za etično izbiro. “Dela prosta nedelja – razen, ko gre za nujne storitve – potrjuje, da ima človek prednost pred ekonomijo. Morda je prišel čas, da se vprašamo, če je nedeljsko delo zares svoboščina.”

Papež je nato pojasnil, da biti brezposeln, ne pomeni samo ne imeti nujnih sredstev za preživetje, saj vendar lahko jemo vsak dan, tako da se zglasimo na Karitas ali pri drugih človekoljubnih organizacijah. “Problem je v tem, da brezposlena oseba ne prinaša kruha na mizo in to je tisto, kar mu jemlje dostojanstvo. Zato največji problem ni lakota, ampak dostojanstvo.

K pričevanju diplomiranega agronoma o varovanju zemlje, ki naj bi dajala sad brez pritiranega izkoriščanja, je papež dodal: “Eden največjih izzivov našega časa je tak način razvoja, ki bo spoštoval stvarstvo. V svoji domovini Ameriki gledam, kako se številni gozdovi spreminjajo v jalovo zemljo, ki ne rodi sadov. Naš greh je ta, da izkoriščamo zemljo in ji ne dopuščamo, da bi nam dala tisto, kar ima v sebi s pomočjo našega obdelovanja," je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...