Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vatikan: Odslej Svet devetih kardinalov

Papež in Sveti sedež | 03.07.2014, 08:13 Marta Jerebič

V Vatikanu se nadaljuje zasedanje Sveta kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je včeraj potrdil, da Svet po novem šteje devet članov in ne več osem. Kot polnopravni član se jim je namreč pridružil državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin.

Svet devetih kardinalov je doslej obravnaval predvsem tri tematike, povezane z governatoratom, državnim tajništvom in vatikansko banko Ior. Glede slednje je vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi dejal:

»Vatikanska banka se nahaja v prehodnem in razvojnem obdobju. Prispevek predsednika banke Ernsta von Freyberga ostaja zelo cenjen in pozitiven. Nadaljnja pojasnila bodo sledila prihodnji teden po sobotnem srečanju Sveta za ekonomijo

S tem se je p. Lombardi odzval na medijsko poročanje, da naj bi bil nemški pravnik in podjetnik Freyberg v prihodnjih tednih zamenjan, saj naj bi Vatikan iskal menedžerja za poln delovni čas. V vsakem primeru pa se Freybergov mandat izteka kot tudi celotnega nadzornega sveta, saj je februarja lani le nadaljeval petletni mandat, ki ga je septembra 2009 začel Gotti Tedeschi. Kakorkoli, Svet za ekonomijo bo razpravljal tudi o statutih banke, programu dejavnosti in letni bilanci.

Svet devetih kardinalov je včeraj popoldne razpravljal še o temah, ki jih je obravnaval že na prejšnjih srečanjih, in sicer o kongregacijah in papeških svetih. Po besedah p. Lombardija še ne moremo govoriti o osnutku nove konstitucije o reformi kurije. Vatikanski tiskovni predstavnik je potrdil tudi, da bo v nedeljo zasedala Papeška komisija za zaščito mladoletnih.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...