Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Radijske počitnice 2014 - oleander (foto: ARO)
Radijske počitnice 2014 - oleander

Dan, ki ga je dal Gospod - 6. dan radijskih počitnic

Radijske počitnice | 27.06.2014, 07:58 Tone Gorjup

Vroč poletni dan je radijskim počitnicam dal „počitniški“ pečat. Oba bazena v hotelskem naselju kot tudi morje so delovali osvežujoče. Nekateri so si vzeli čas za obisk Termopil in Lamie. Pri sveti maši smo se tokrat priporočili svetima Janezu XXIII. in Janezu Pavlu II., dan pa smo sklenili z grškim večerom na plesišču nad obalo.

Skupina počitnikarjev, ki se je odločila za obisk znamenitosti antične Grčije, je po zgodnjem zajtrku krenila na pot do morske ožine Termopile. Tam so si ogledali ostanke nekdanje ožine, ki jo je morje v več kot dveh tisočletjih preoblikovalo, da si je težko predstavljati, kako je potekala znamenita bitka. Velik spominski relief oživlja antično bitko v kateri je nekaj sto špartanskih vojakov pod vodstvom kralja Leonida branilo ožino pred vojsko perzijskega kralja Kserksa. Špartanci so junaško branili ožino do Efialtovega izdajstva. Slednji je sovražno vojsko pripeljal Špartancem za hrbet in vsa Leonidova vojska je padla kakor en mož. Vroč poletni dan jih ni odvrnil od začrtane poti in nadaljevali so pot po rodovitni Tesaliji, kjer smo se vozili že minulo nedeljo, a v obratni smeri, do Lamie, rojstnega kraja Ahila in njegovih slavnih ahajski bojevnikov, ki jih poznamo iz trojanske vojne. Lamio sta obiskala tudi apostola Pavel in Luka na poti iz Korinta v Makedonije. To je še en biser antična kulture, ki danes živi predvsem od turizma.

Radijske počitnice 2014 - jonski steber
Radijske počitnice 2014 - jonski steber © Tone Gorjup

Vsi ki smo ostali v počitniškem naselju, smo si vzeli čas za počitek. Po zajtrku je našel vsak svoj prostor in si oblikoval dan po svoje. Radijci smo snemali reportažni film o letošnjih počitnicah, večje ali manjše skupinice so se porazdelile pod košatim drevjem in senčniki ob obali ali pri bazenih. Vsi skupaj pa smo bili hvaležni za osvežujočo vodo in vetrič, ki je vročini preko štiridesetih stopinj odvzel nekaj ostrine. Medtem so pljuča polnile vonjave sredozemskega drevja, naša ušesa pa živahno ptičje žgolenje. Počitnice kot se spodobi! Počitniško vzdušje smo dopolnili z rožnim vencem in sveto mašo, po večerji pa so nam mladi Grki predstavili del folklorne dediščine različnih grških pokrajin in otokov.

Počitniški pozdrav iz Grčije vam pošiljamo sodelavci Radia Ognjišče, vodniki agencije Kompas in vozniki avtobusov ter zadovoljni počitnikarji z vseh koncev Slovenije.

Radijske počitnice 2014 - v bazenu
Radijske počitnice 2014 - v bazenu © ARO

Radijske počitnice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.