Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
12. radijske počitnice - Radijska ekipa pod palmo (foto: ARO)
12. radijske počitnice - Radijska ekipa pod palmo

VIDEO: Končno na cilju – 3. dan radijskih počitnic

Slovenija | 23.06.2014, 12:48 Tone Gorjup

Prva noč v hotelskih sobah je na za nami. Spoznavamo okolico hotelskega naselja, ki je postavljeno v obliki grške vasice. Povsod zelenje, cvetje, majhna križpotja in nedaleč prek ceste modro grško morje. Pri maši nas je božja beseda, pa tudi pridiga spomnila na apostola Pavla in njegovo življenjsko zgodbo, ki se bo pred nami odvila tudi zvečer.

V nedeljskem popoldnevu nas je pot z Meteor vodila skozi Tesalijo, z neskončno ravnino, pokrito s polji tobaka, žitaricami, koruzo in ponekod tudi oljčnimi nasadi. Pred Atenami smo skrenili desno na otok Evbojo, ki ga s celino povezuje most. Na ne pretirano poseljenem otoku so razmetane preproste hišice in vsaj navidez ni množic turistov. Tudi naš hotel, kamor smo prispeli proti večeru, je napol skrit med drevjem, brez visokih zidov in se kot vasica razteza na dobrem hektarju površine. Sprehod, med oljkami, pinijami in drugim sredozemskim drevjem dobro dene. Pot, speljana pod cesto, nas pripelje na zasebno hotelsko plažo, dolgo nekaj sto metrov. V tem okolju nas uživa približno 400 od tega 88 novincev, ki so letos prvič na radijskih počitnicah. Seveda, smo še polni vtisov z obiska samostanov Meteora.

12. radijske počitnice - Meteore - 5. skupina
12. radijske počitnice - Meteore - 5. skupina © ARO

Še nekaj o Evboji. Otok po dolžini meri 150 km, širina pa je od 6 do 50 km. Glavno mesto otoka je Halkida, najvišji vrh pa meri 1246 m. Evbojo obliva Trakijsko morje, ki je del Egejskega morja, ki je do 400 km širok in do 600 km dolg zaliv Sredozemskega morja med Evropo in Azijo.

In ker nas na letošnjih počitnicah spremlja na poseben način apostol Pavel, ki je oznanjal evangelij tudi na grških tleh, lahko povem še to, da se je po mnenju zgodovinarjev apostol Pavel moral peljati z ladjo prav ob zahodni obali otoka Evboja, ko je bil na poti v Atene, ki jo bomo obiskali počitnikarji v jutrišnjem dnevu.

Razigrani radijci
Razigrani radijci © ARO

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.