Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Otroci in župnik Drago Gačnik (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Otroci in župnik Drago Gačnik

25. Slovenski dan v Hamiltonu

| 30.06.2014, 17:49 Matjaž Merljak

V slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi, ki letos praznuje 50-letnico obstoja, so v nedeljo, 22. junija 2014, pripravili 25. Slovenski dan. Udeležilo se ga je več kot 400 ljudi, nagovorila jih je tudi Irena Gril iz veleposlaništva v Ottawi. Pogovarjali smo se z župnikom Dragom Gačnikom.

Slovenski dan, ki se vedno praznuje na četrto nedeljo v juniju, je povezan z delovanjem Slovenske koordinacije na južnem delu Ontaria, ki je bila ustanovljena leta 1989. Oba letos praznujeta 25-letnico. V koordinaciji je povezanih šest društev: London, Kitchener, Sava, Slovenski park, Bled in Lipa Park ter slovenska župnija v Hamiltonu.

Praznovanje se začne s sveto mašo. Letos je bila udeležba številčnejša (več kot 400 ljudi), saj je bil to tudi praznik Svetega Rešnjega telesa in Krvi. Po maši, kjer sta sodelovala slovenski in angleški zbor ter vrsto župljanov, so pred cerkvijo imeli procesijo. Postavljena sta bila dva oltarja. Društva so prinesla zastave ali bandera.

25. Slovenski dan se je začel v cerkvi
25. Slovenski dan se je začel v cerkvi © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Po procesiji so šli v dvorani - zgornjo in spodnjo, kjer je potekal kulturni in zabavni del progama. Okrog 80 prostovoljcev je bilo vključenih v pripravo, težo je nosil župnijski pastoralni svet.

Procesija ob telovem
Procesija ob telovem © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Po kosilu je bil kulturni program. V prvem delu so bili pozdravi in nagovori. Spregovorila sta prvi predsednik koordinacije Frank Novak in sedanja predsednica Magdalena Razpotnik, pa tudi predstavniki različnih organizacij ter Irena Gril iz veleposlaništva v Ottawi. Izročili so tudi priznanja.

Sodelujoči na 25. Slovenskem dnevu
Sodelujoči na 25. Slovenskem dnevu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

V drugem delu se je vsako društvo predstavilo s petjem, recitacijo ali dramskim nastopom. Na koncu je zaplesala domača folklorna skupina Venec, za otroke so na travniku pripravili otroško olimpijado, za starejše je igral orkester Spotlight.

Folklorna skupina Venec
Folklorna skupina Venec © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Gostitelj naslednjega, 26. Slovenskega dneva je društvo Slovenski park, ki tudi praznuje 50-letnico.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...