Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Obletnica Slovenskega doma v San Martinu (foto: Svobodna Slovenija)
Obletnica Slovenskega doma v San Martinu

Obletnica Slovenskega doma v San Martinu

| 26.06.2014, 08:13 Matjaž Merljak

Obletnice so ena najbolj tradicionalnih prireditev naših skupnosti. Zato so se rojaki iz San Martina na severnem predelu buenosaireškega predmestja v nedeljo, 18. maja 2014, znova srečali v prostorih doma pri 54. obletnici pod geslom V meni bije slovensko srce.

To je naslov pesmi, ki jo je spisal Gianni Rijavec, ki nas bo obiskal leta 2015 ob praznovanju nove obletnice doma in 60. Slovenskega dneva.

Slavnost se je začela z zahvalno sveto mašo v kapeli Srca Jezusovega, ki jo je daroval naš dušni pastir č. g. Igor Grohar. Z lepo skupino narodnih noš in ganljivim zborovskim petjem sanmartinskega pevskega zbora, ki ga že dolgo vodi prof. Lučka Marinček Kastelic, smo se prisrčno zahvalili Bogu za vse prejete dobrote med letom in se mu priporočili za blagoslov in moč še za naprej! Potem smo se preselili v dvorano, kjer je potekal skupni zajtrk ter srečanje domačinov in predstavnikov bratskih domov.

Točno ob napovedani uri se je začel kulturni program z dviganjem zastav ter petjem argentinske in slovenske himne. Sledil je pozdrav predsednika sanmartinskega doma g. Daniela Žagarja, ki je nas spodbudil »k nadaljevanju skupnega dela in medsebojnega spoštovanja ... Ne smemo se bati sprememb, vendar jih moramo spodbujati za dosego zastavljenega cilja, in to zato, ker v nas bije slovensko srce.«

Kulturni del praznovanja v San Martinu
Kulturni del praznovanja v San Martinu © Svobodna Slovenija

Nato je v imenu Zedinjene Slovenije in vse organizirane skupnosti v Argentini pozdravil in izrekel iskrene čestitke prof. Franci Žnidar. Za tem je napovedovalec prireditve dr. Victor Leber predstavil kulturni del programa, za katerega zamisel in režijo je poskrbela ga. Marta Jenko Škulj. Tako se je začel prizor v pesmi in plesu in med bitjem srca (Natalija Jerman). Ta je na oder povabil pevski zbor San Martín, vokalno skupino Mučačas in učence Slovenske šole dr. G. Rožmana, da bi skupaj zapeli »Slovenci«, za tem pa skupino najmlajših otrok. Pod vodstvom gdč. Mirijam Šenk so zapeli in zaplesali »Klobučki sreče«.

Ljubezen je izrazil s pesmijo »Ljubim te« mladi fant (Pablo Jerman) do dekleta (Sofija Hernandez Smersu) Skupina mladcev in mladenk nam je s pesmijo in plesom rapa dopovedovala, da »jaz sem jaz, od kdaj živim ... saj jaz imam svoje srce ...«. Vodila jih je ga. Monika Zupanc Filipič. Skupina staršev je nato zaplesala »Z zakrivljeno palico v roki« s skupino svojih otrok in pokazala družinsko ljubezen, posebno, ko je vokalna skupina deklet Mučačas zapela »Aja tutaja« med nastopom Sonje, Marjana in Ane Boltežar.

Praznovanje v San Martinu
Praznovanje v San Martinu © Svobodna Slovenija

S privlačno koreografijo in s petjem »Ljubček moj, srček moj« so dekleta iz vokalne skupine fantu (Martin Žagar) hotele dopovedati in ga prepričati, da »jaz sem lepa rožica ... ko boš mimo mene šel, se boš v sladko mrežo ujel ...«

Marta Rupnik Jerman in Jože Jerman sta nam smešno uprizorila pesem »Za ljubi mir«, saj »... včasih kaj narobe je doma, včasih se razburja ženkica, da vse delo najno čaka, ... za ljubi mir, za ljubo zdravje, kar reče žena naj obvelja ... čeprav ... v gostilni najdem prijatelja ...« To pa je prijatelj z močno razočaranim srcem (Tomaž Leber), ki zapoje »Tak kak riba brez vode«.

Zaplesala je skupina staršev
Zaplesala je skupina staršev © Svobodna Slovenija

Srce tudi ljubeznivo odpremo, ko drugemu rečemo: »Z eno samo besedo se ublaži vsaka napaka, ki zaboli ... Odpusti mi, odpuščam ti,« tako so zapeli vsi nastopajoči Mežkovo pesem »Kako lahko«. Ljubezen do domovine sta Zofija Boltežar in Matej Filipič prisrčno izrazila s pesmijo »Beli cvet«. Tako nam je Marta Jenko Škulj hotela povedati, kako na razne načine v nas bije slovensko srce in, kot nam Gianni Rijavec pravi v zadnji skupni pesmi, »V meni bije slovensko srce«: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem,« je zapisal Saint-Exupery. Morda bi bilo dobro razmišljati o tem, da bi v prihodnje tudi sami čutili s srcem.

Sledilo je prijateljsko srečanje pri kosilu ob lepo pogrnjenih mizah, ki ga je dobro skuhal Tomaž Filipič s sodelavkami, za postrežbo pa je poskrbel naš zaklad: sanmartinska mladina. Z veseljem smo se zavrteli ob zvokih skupine Baires Polka, saj so oni preskrbeli za popoldansko zabavo. Lahko si ogledate slike na naši Facebook strani Slovenski dom San Martín in tudi jih lahko všečkate!

Poln oder nastopajočih v San Martinu
Poln oder nastopajočih v San Martinu © Svobodna Slovenija

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...