Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska Pristava pozdravlja rojake (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pozdravlja rojake

Farni piknik in očetovski dan v Clevelandu

| 22.06.2014, 18:10 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so praznovali očetovski dan, imeli so sestanek vseh slovenskih organizacij, pripravljajo se na farni piknik župnije Marije Vnebovzete, na Slovenski pristavi pa bodo praznovali dan državnosti. Poslovili so se od duhovnika Pavleta Krajnika.

Prejšnjo nedeljo, 15. junija 2014, je ta dežela praznovala dan posvečen vsem očetom, očetovski dan. Na ta dan se skoraj vsi vrnejo nazaj domov in preživijo dan v družbi svojih očetov in se jim zahvalijo, vsak na svoj način, za vse kar jim pomenijo. Očetje so v krščanski družini steber, ki imajo glavno vlogo da živijo in učijo tako, da vsi  družinski člani doživljajo življenje v ljubezni ter se naučijo Božjih poti. Ljubezen je tista, ki naj sije iz očetovih oči po Božjem zgledu, saj je Bog Oče tako ljubil svet, v katerem živimo, da nam je poslal svojega edinega sina, da bi mi verovali in imeli večno življenje.

Pretekli četrtek je potekal že drugi po vrsti sestanek vseh slovenskih organizacij. Namen tega sestanka je ustanoviti neki krovni odbor, ki bi služil vsej slovenski skupnosti pri uvrstitvi prireditev in s tem preprečiti dvojne praznike ali prireditve na isti dan, kar škoduje vsem prizadetim. Kako bo to uspelo, bo pokazala prihodnost.

Slovenska pristava pri Clevelandu
Slovenska pristava pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete se je sestal v preteklem tednu in začel načrtovati plan za prihajajoči farni piknik, ki bo 17. avgusta, dva dni po prazniku Marije Vnebovzete, Velikem šmarnu. Posamezniki so prevzeli odgovornosti, vsak na svojem področju, ki mu najbolj služi. Pogovor je tudi potekal o praznovanju 50. obletnice mašniškega posvečenja Francija Urbanije. Gospod Urbanija skoraj vsako leto pride iz Argentine med nas na obisk, kakor bo tudi letos in prav v tem času bo praznoval svoj praznik, 50 let mašniškega posvečenja. V nedeljo, 27. julija 2014, bo daroval obletno sveto mašo v cerkvi Marije Vnebovzete.

Danes je pa praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Kot vsako leto je tudi danes procesija okrog cerkve Marije Vnebovzete. Župnik je prosil, da se tisti ki imajo svoje narodne noše, si jih nadenejo in poprosil je članice Oltarnega društva,k da so okrasile zunanje oltarje ali evangelije. Procesija je bila po deseti maši.

“Ponosen sem, da sem Slovenec” je tema današnjega dne na Slovenski pristavi, ki ga pripravlja Pristava sama. To je dan posvečen naši mladini in istočasno tudi praznovanje obletnice slovenske osamosvojitve, ki bo v sredo, Dan državnosti, kot ga imenuje Slovenija. Dan bo imel poseben poudarek na mladini z raznimi zanimivosti zanje. Za plesno zabavo bodo igrali kar trije ansambli. Priložnost bo videti ročna dela iz različnih slovenskih pokrajin kot npr. “kleklanje” in kratek program ob štirih. Dan se bo zaključil z plesno kompeticijo in kresom ob večeru.

Jutri, v ponedeljek, pa vabi Generalni konzul Jurček Žmauc in soproga, Janja Žmauc v Rotundo clevelandske mestne hiše, z sodelovanjem župana Jacksona in slovenska mestna svetnika, Michael Polenšek in Joe Cimperman na praznovanje Dneva državnosti. Recepcija bo ob 18:00 uri, kjer bodo nastopili mladi fantje sestava Mi smo mi v pesmi med nagovori župana, svetnikov in konzula Žmauca.

Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu © Tone Ovsenik

V ponedeljek je v Clevelandu umrl častiti gospod Pavel Krajnik. Rodil se je na Godešiču pri Škofji loki leta 1922. V maju 1945 se je umaknil na Koroško. Svojo prvo sveto mašo je pel v Rimu 26. decembra 1950. Leta 1957 je odšel v Argentino, kjer se je spet srečal z ožjimi člani družine. Leta 1962 se je preselil v Cleveland, kjer je služboval v župniji Marije Vnebovzete do leta 1975, ko je bil imenovan za župnika Svetega Cirila in Metoda župnije v bližnjem mestu Lorain. Tam je služboval vse do svoje upokojitve. Leta 1995 se je po petdesetih letih prvič vrnil v domovino, katero je za tem redno obiskoval. Svojo biserno mašo je opravil leta 2010. Gospod Pavel Krajnik je umrl 16. junija v Clevelandu. Naj počiva v božjem miru.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...