Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Šport povezuje

| 20.06.2014, 13:27 Matjaž Merljak

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je pripravil okroglo mizo Šport povezuje. Danes popoldne bo potekala v Športnem centru Ajdovščina. Namen dogodka je povezati obstoječi potencial med športom in gospodarstvom, pa tudi okrepiti sodelovanje Slovencev izven meja Republike Slovenije in z matično domovino.

Športno povezovalni dogodek bodo priredili skupaj z Občino Ajdovščina in Športno zveza Ajdovščina v okviru 38. Srečanja športnikov iz obmejnih dežel. Zbrane bo nagovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Udeleženci okrogle mize Šport povezuje: Marijan Velik, predsednik SŠZ iz Celovca; Ivan Peterlin, predsednik ZSŠDI iz Trsta, Ana Praprotnik, direktorica marketinga v družbi Sava turizem, Tomaž Ambrožič, direktor športno-marketinške agencije SV-RSA, Loris Mania, zamejski Slovenec, odbojkar Pallavolo Modena.

Zamejski šport ocenjujemo kot sodobno organiziranost slovenske skupnosti, predvsem pa je njegova vrednost, da združuje ogromno število mladih in zato v strateškem cilju »prenosa generacij« igra neprecenljivo vlog. Šport v zamejstvu ni samo ljubiteljska dejavnost – število klubov in posameznikov na profesionalni ravni je zavidljivo veliko. Veliko večje število Slovencev igra v tujih klubih, kot jih prepozna slovenska družba, ki se mnogokrat omejuje samo na Slovence znotraj RS, kljub dejstvu, da smo vsi del EU in da meja praktično ni več. Šport je tako izjemno pomemben gradnik slovenske skupnosti, še posebej pa tudi odličen promotor slovenstva. V času, ko se Slovenija sooča ne samo s finančno krizo ampak tudi s krizo konceptov, športniki iz zamejstva lahko odigrajo pomembno vlogo k osvetljevanju tematike Slovencev izven meja domovine in njihovega pomena tudi za RS. Zato Urad v sodelovanju z največjima krovnima športnima organizacijama slovenske skupnosti iz Italije in Avstrije začenja projekt z naslovom Šport povezuje. Projekt bo v letu 2014 izvedel 4 športne dogodke ob boku katerih pa bo izvedel tudi okrogle mize, novinarske konference, poslovna srečanja, vključevanje družin ter povezovanje zamejskih in slovenskih športnikov.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...