Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Vsi napori papeža Frančiška, ki si ne privošči oddiha

Papež in Sveti sedež | 01.07.2014, 10:45 Marta Jerebič

Čeprav papež Frančišek v juliju in avgustu ne bo imel jutranjih maš v domu sv. Marte, v juliju pa so odpovedane tudi njegove sredine splošne avdience, si sveti oče ne bo vzel dopusta. Kot je za spletni portal Vatican Insider pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, papež sam določa svoj urnik in ima zelo naporen ritem življenja, saj se čuti poklicanega v službo Gospoda z vsemi svojimi močmi. Tudi ko je bil nadškof v Buenos Airesu ni imel počitnic, je še pojasnil p. Lombardi. Kot dodaja omenjeni spletni portal, se je Frančišek od svoje izvolitve do danes po jutranji sveti maši pogovarjal z 12 tisoč verniki in ni imel nobenega dneva počitka. Vstaja 15 minut do petih in ima le pol ure popoldanskega počitka. Zato ni nenavadno, da je moral v zadnjem času zaradi slabšega počutja odpovedati kakšna srečanja, nazadnje v petek, ko bi moral obiskati rimsko bolnišnico Gemelli.

Frančišek si tudi ob torkih, dnevih, ko njegovi predhodniki niso imeli avdienc ali drugih obveznosti, ne privošči počitka, ampak takrat sprejema ljudi, ki jih ni mogel uvrstiti v program svojih obveznosti čez teden. Urniki papežev so v zadnjih 100 letih postali zelo natrpani. Kratek pogled v statistiko nam to lahko pomaga bolje razumeti. Papež Frančišek je v svoje obveznosti dodal jutranjo mašo v domu sv. Marte ob prisotnosti približno 60-ih vernikov. Tudi njegovi predhodniki so sicer vsako jutro darovali mašo v kapeli papeškega stanovanja, vendar pri tem niso imeli homilije ali pred seboj televizijske kamere ali mikrofonov Radia Vatikan.

Frančišek je od marca 2013 do danes v domu sv. Marte daroval 229 maš, imel prav toliko pridig, in se po maši rokoval z vsakim od prisotnih vernikov – teh naj bi bilo skupno najmanj 12 tisoč. Doslej je papež v Rimu ali na potovanjih vodil 95 večjih bogoslužnih slovesnosti, pri čemer je izrekel 73 pridig. Od marca 2013 do danes je Frančišek napisal eno okrožnico – Luč vere, eno apostolsko spodbudo Veselje Evangelija , tri apostolska pisma, 4 motu proprije in 45 uradnih pisem. Izrekel ali poslal je 55 sporočil, med katerimi je bilo več videosporočil. Imel je 231 govorov, k tem pa je treba prišteti še nedeljske nagovore – teh je bilo 73. Doslej je imel 54 sredinih splošnih avdienc, ki se jih je skupaj z angelusi po ocenah Prefekture Papeške hiše udeležilo več kot 6 milijonov ljudi.

Papež je veliko časa namenil srečanju z verniki, prisotnimi na trgu sv. Petra. V papamobilu se vedno zapelje po celotnem trgu in se približa tudi najbolj oddaljenim. Številna srečanja papeža z verniki so zaradi velike udeležbe tudi pozimi potekala na trgu sv. Petra. Skupno je Frančišek ob takih priložnostih na prostem preživel več kot 150 ur. Doslej je opravil dve potovanji v tujino – v Brazilijo in Sveto deželo – in štiri po Italiji, obiskal je pet rimskih župnij.

Nadalje je nemogoče prešteti vse ljudi, ki jih je papež posamezno sprejel v avdienco, kot tudi vse bolnike, ki jih je Bergoglio srečal. Frančišek si je dal veliko dela tudi z osebno korispondenco. Na teden prejme 4 tisoč pisem, vsak dan jih osebno prebere kakšnih 15 in daje navodila za odgovore. V posameznih primerih se osebno odzove prek telefona.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...