Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenci v sosednjih državah (foto: slomak.net)
Slovenci v sosednjih državah

Minister Žmavc s predstavnikoma Slomaka

| 14.05.2014, 08:02 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki opravlja tekoče posle, Gorazd Žmavc se je v torek, 13. maja 2014, na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu v Ljubljani srečal s koordinatorko in tajnikom Slovenske manjšinske koordinacije Slomak, Susanne Weitlaner in Juretom Kufersinom.

Organizacija je sporočila, da so bile glavne teme pogovora: potreba po večjem sistemskem sodelovanju, ovrednotenju vloge krovnih organizacij in Slomaka ter problem finančnih sredstev.

Precej zaskrbljenosti je med rojaki v sosednjih državah povzročila nedavna porazdelitev finančnih sredstev Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj bo marsikateri zamejski organizaciji prinesla velike težave pri njenem delovanju. Zato so sklenili, da se septembra skliče posebna konferenca, na kateri bi bolje opredelili kriterije in prioritete za novo kakovost sistema financiranja. Pred tem bo odbor Slomaka o tem razpravljal na svoji seji v začetku junija.

Predstavnika Slomaka sta podčrtala nujnost večje vloge samega ministra in urada znotraj slovenskih vladnih institucij, s čimer se je strinjal tudi minister Žmavc. Želi si, da bi urad postal prava in konkretna operativna vez med zamejskimi organizacijami in raznimi vladnimi in nevladnimi ustanovami, ki se v Sloveniji posredno ali neposredno ukvarjajo z manjšinskimi vprašanji.

Govorili so tudi o nujnosti pozitivne rešitve problemov Primorskega dnevnika in podružnice NLB na Opčinah.

Srečanja se je udeležil tudi predstavnik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip, ki je podal krajše poročilo o srečanju manjšinskih organizacij iz vse Evrope, ki je nedavno potekalo v Flensburgu na nemško-danskem manjšinskem območju, so še sporočili iz Slomaka.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.