Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež na srečanju Prenove v Duhu

Svet | 01.06.2014, 07:07 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo popoldne udeležil srečanja karizmatične prenove na olimpijskem stadionu v Rimu, kjer naj bi se zbralo 50 tisoč ljudi. Srečanja se bo udeležilo tudi več visokih voditeljev znotraj katoliške Cerkve, med njimi kardinal vikar za rimsko škofijo Agostino Vallini in poljski kardinal Stanislaw Rylko. Prisostvovali bodo tudi veleposlaniki, predstavniki drugih veroizpovedi ter člani katoliške karizmatične prenove iz drugih delov sveta. Dogodek bodo sklenili jutri.

Predsednik katoliške karizmatične prenove v Italiji Salvatore Martinez je za agencijo Romereports o svojih pričakovanjih na srečanje s papežem dejal: 'Na stadionu je toliko ljudi, ki navija in upa, da bo dalo gol njihovo moštvo. Papež Frančišek želi dati gol v srca človeštva, in človek, ki daje gole, je Jezus Kristus. Vsi smo lahko na njegovem igrišču in igramo v tej tekmi. Toda to je pomembna tekma. Igramo za svoje življenje in za svoje večno življenje.'

Italijanska veja katoliške karizmatične prenove vsako leto pripravi veliko srečanje v obalnem mestu Rimini. Po papeževi izvolitvi pa je predsednik Salvatore Martinez videl priložnost, da prenese gibanje v srce katolištva. Papež Frančišek je namreč po njegovih besedah karizmatičen lik, ki ga navdihuje Sveti Duh in vodi misijonsko poslanstvo Cerkve. 'Papež je napisal apostolsko pismo z naslovom Veselje evangelija. Govoril je, da je treba širiti evangelij s slavljenjem, pesmijo in molitvijo; da se ne smemo sramovati imenovati se kristjani, oznanjevati evangelija kot žive osebe, samega Jezusa. Vse to se bo dogajalo na stadionu dva dni, zlasti pa s papežem', je dejal Martinez.

Poleg veselja in vznemirjenosti zaradi srečanja s papežem, pa bo po besedah predsednika italijanske Prenove v Duhu laže širiti osrednje sporočilo gibanja. 'Da, imamo gospodarsko krizo, politično in moralno krizo. Toda odgovora ni na človeški ravni. Rešitev ni v mirovnih pogodbah ali parlamentih. Odgovor je znotraj naših src. Tukaj na stadionu s papežem Frančiškom prosimo ljudi, naj znova odkrijejo svoje notranje življenje, notranje načelo, načelo lepega duhovnega življenja. Ko ga enkrat znova odkrijemo in preizkusimo, ga je mogoče posredovati tudi drugim', je še dejal Salvatore Martinez.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.