Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Nuncij Juliusz Janusz (foto: Izidor Šček)
Nuncij Juliusz Janusz

Nuncij Janusz: Evropa postaja vedno manj občutljiva za Evangeljsko sporočilo upanja

Cerkev na Slovenskem | 10.05.2014, 10:57 Marta Jerebič

V Vitanju je sinoči potekala osrednja državna slovesnost ob deseti obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Slavnostna govornica predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, je v nagovoru med drugim pozvala k združitvi sil vizionarjev, razumnih politik in evropskih vrednot, da se bomo lahko veselili tudi prihodnjih obletnic. Še pred slovesnostjo je v tamkajšnji cerkvi Matere Božje na Hriberci potekala sveta maša za domovino, ki jo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Nuncij je v pridigi opozoril, da je danes najbolj zaskrbljujoče to, da postaja Evropa vedno manj občutljiva na Evangeljsko sporočilo, sporočilo upanja. „Vemo, da v uradnih dokumentih v Evropi nočejo priznati, da ima Evropa krščanske korenine. A za nas kristjane mora biti pomembno preveriti, kako mi živimo Evangelij, kako mi prenašamo vero na prihodnje rodove. Smo priča Evangeljskega upanja?

Nuncij Juliusz Janusz je opozoril tudi na razmere v Ukrajini, v Siriji in nasilje v Afriki, ob tem pa dodal: „Tudi tukajšnja družba ni brez napetosti in zaskrbljeno gleda na prihodnost. Da bi gledali na prihodnost z večjim optimizmom, se moramo pri svetnikih učiti živeti bolj preprosto življenje.“ Za zgled je postavil sv. Janeza XXIII. in sv. Janeza Pavla II. „Oba svetnika sta s svojim življenjem pričala, da je danes mogoče živeti pošteno, odpuščati, spraviti se z drugimi, na kratko, da je danes mogoče postati svet.

Nunciju sta se ob oltarju pridružila še predsednik in podpredsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Stanislav Lipovšek.

Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...