Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Papež se bo srečal z italijanskimi šolami

Cerkev po svetu | 10.05.2014, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek se bo popoldne na trgu sv. Petra srečal z učenci, dijaki, študenti in učitelji italijanskih šol. Na dogodku, ki bo potekal pod geslom 'Cerkev za šole', pričakujejo približno 300 tisoč ljudi. Predsednik italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, ob tem poudarja, da družba težko napreduje, če ne vlaga v izobraževanje.

Italijanska škofovska konferenca na srečanje s papežem vabi šolarje in študente ter njihove starše, učitelje, vodje in administrativno osebje vseh šol, tako javnih kot zasebnih. Na trgu sv. Petra se bo zbralo tudi 15 tisoč otrok iz 8 tisoč osnovnih šol, ki so povezane v Združenju katoliških osnovnih šol.

Kot je povedal predsednik italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, je prišel čas, da v središče postavimo stvari, ki štejejo, med temi si šola zasluži posebno pozornost. Če se namreč ne vlaga vanjo, neka država težko napreduje. Družba, ki svojih ekonomskih energij ne namenja šoli oziroma izobraževanju in inovacijam, zamuja vlak vnovičnega gospodarskega zagona, je poudaril kardinal Bagnasco. Spregovoril je tudi o polemikah, ki se pojavljajo v zvezi z javnimi in zasebnimi šolami. Če bi čez noč zaprli vse zasebne šole v Italiji, bi po njegovih besedah prišlo do krize sistema in gospodarske škode, tudi zato, ker en učenec javne šole državo stane 6 do 7 tisoč evrov, učenec zasebne šole pa od 700 do 800 evrov.

Srečanje na Trgu sv. Petra se bo začelo ob 15.30. Papež Frančišek se bo na trg z avtom podal nekaj čez 16. uro, ob 17h pa je predviden njegov nagovor. Dogodek se bo končal ob 18.30.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...