Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

Svetovni dan molitve za duhovne poklice

Svet | 11.05.2014, 00:58 Marjana Debevec

Obhajamo 51. dan svetovni dan molitve za duhovne poklice. Papeževa poslanica ima tokrat naslov: Duhovni poklici, pričevanje o resnici. V njej sveti oče poudarja, da vsak poklic vedno zahteva, da izstopimo iz sebe, da bi lastno bivanje naravnali na Kristusa in njegov evangelij.

Papež Frančišek v svoji poslanici poudarja, da je treba tako v zakonskem življenju kot v raznih oblikah posvečenosti in v duhovniškem življenju, preseči načine razmišljanja in delovanja, ki niso skladni z Božjo voljo. To nas vodi na pot čaščenja Gospoda in služenja njemu v bratih in sestrah. Ne smemo se bati, dodaja sveti oče. Bog nas z ljubeznijo spremlja v vsakem življenjskem obdobju. Nikoli nas ne zapusti. V srcu ima uresničitev svojega načrta za nas in ga želi doseči z našim pristankom in našim sodelovanjem.

Papež Frančišek v nadaljevanju izpostavi, da Jezus tudi vstopa v naše običajno življenje, začenši pri najbolj zadnjih, da bi ozdravil naše rane in bolezni.

Nato se obrne na tiste, ki so pripravljeni poslušati Kristusov glas, da bi spoznali svoj poklic. Povabi jih, naj poslušajo in sledijo Jezusu, naj mu pustijo, da jih notranje spremeni s svojimi besedami, ki so duh in življenje. Marija, ki je tudi naša Mati, nam pravi: Karkoli vam reče, storite. Duhovni poklic je po Frančiškovih besedah sad, ki zori na polju, dobro obdelanem z medsebojno ljubeznijo v pristnem cerkvenem življenju. Noben poklic se ne rodi sam od sebe ali živi sam zase. Izvira namreč iz srca Boga in poganja iz dobre zemlje zvestega ljudstva, v doživljanju bratske ljubezni, poudarja papež.

Da bi živeli takšno krščansko življenje, včasih pomeni iti proti toku. Ovire bi nam lahko vzele pogum, nas usmerile na poti, ki so na videz lagodnejše. A resnično veselje poklicanih je v verovanju in izkušanju tega, da je Gospod zvest in da z njim lahko hodimo, smo učenci in pričevalci Božje ljubezni, odpremo srce za visoke ideale in velike stvari. Mi, kristjani nismo izbrani od Gospoda za majhne reči, je zatrdil papež. Nato se je obrnil še na škofe, duhovnike, posvečene, skupnosti in krščanske družine ter jih prosil, naj v to smer usmerijo pastoralo duhovnih poklicev in spremljajo mlade na poti svetosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...