Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Pogovor o (foto: Izidor Šček, Rok Mihevc)
Pogovor o

Tudi v aprilu delali dobra dela

23.04.2014, 18:35 Marjana Debevec

Sklenili smo aprilsko akcijo Dobro delo dobro dene. Tokrat smo se odpravili na Dolenjsko in obiskali Varstveno delovni center Novo mesto. Zaposleni ljudem s posebnimi potrebami pomagajo, da z ustvarjanjem najrazličnejših izdelkov uresničujejo sebe. Med 14. in 17. uro bomo v Mercatorjevem Hipermarketu Bršljin zbirali hrano in druge izdelke za ljudi v stiski. Sledila pa je okrogla miza o papežu Janezu XXIII. In papežu Janezu Pavlu II.

Uspešno smo sklenili tudi tokratno akcijo Dobro delo dobro dene. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas obiskali v Hipermarketu Mercator v Novem mestu in po svojih močeh prispevali za družine v stiski. Pomoč je preko Karitas prejelo osem družin, ki živijo na robu revščine oziroma imajo v svoji sredi bolnika.

K dobroti pa nas vabi tudi zgled papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII., katerega se je prijel vzdevek Janez Dobri. Zato smo na popoldanski okrogli mizi v dvorani Baragovega zavoda osvetlili njuno bogato življenje in delovanje. Z nami so bili dr. Bogdan Dolenc, dr. Rafko Valenčič in s. Brigita Zelič. Spoznali smo prizadevanja obeh svetniških papežev do družine, miru ekumenskega in medverskega dialoga. Spregovorili pa smo tudi o njuni odprtosti svetu, kar med drugim dokazuje sklic drugega vatikanskega cerkvenega zbora, pa tudi številna potovanja papeža Janeza Pavla II., njegov obisk sinagoge, mošeje, anglikanske in evangeličanske cerkve. Predvsem pa nas nagovarja njun zgled svetosti. Med značilnostmi njunega duhovnega življenja bi lahko izpostavili usmiljenje do vsakega človeka in strogost do sebe ter njuno gorečo željo po edinosti celotne človeške družine.

dr. Bogdan Dolenc
dr. Bogdan Dolenc © Rok Mihevc

dr. Rafko Valenčič
dr. Rafko Valenčič © Rok Mihevc

s. Brigita Zelič
s. Brigita Zelič © Rok Mihevc

Oba papeža in skorajšnja svetnika sta blizu tudi Slovencem. Janez XXIII. je bil kot nadškof že leta 1927 nekaj dni v Ljubljani. Ljubljansko škofijo je povzdignil v nadškofijo in škofa Vovka v nadškofa. Zavzel se je za narodne manjšine. Janeza Pavla II. pa se bomo vedno spominjali po dveh obiskih pri nas in beatifikaciji škofa Slomška. Odigral je pomembno vlogo pri mednarodnem priznanju Slovenije. Ponovitvi oddaje pogovor o lahko prisluhnete jutri ob 23. uri.

Voditeljica Marjana Debevec
Voditeljica Marjana Debevec © Rok Mihevc

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...