Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
sv. Pavel (skupnost Emmanuel - Lecce) (foto: p. Marko Ivan Rupnik, Atelje Centra Aletti)
sv. Pavel (skupnost Emmanuel - Lecce)

4. dan radijskega misijona: Od smrti k življenju - v svobodo

Radijski misijon | 09.04.2014, 11:10

Četrti misijonski dan prinaša dva nagovora jezuita p. Marka Ivana Rupnika. Prvemu smo lahko prisluhnili ob 11.00, drugemu pa ob 17.00. Objavljamo oba svetopisemska odlomka, na katerem sloni njegovo razmišljanje.

Od smrti k življenju

Efežanom 2,1-10

1 Tudi vi ste bili mrtvi zaradi svojih prestopkov in grehov, 2 v katerih ste nekoč živeli na način tega sveta, ko ste sledili poglavarju oblasti zraka; ta duh zdaj deluje v sinovih neposlušnosti. 3 Sicer pa smo nekoč tudi mi vsi živeli tako kot oni v svojih mesenih poželenjih; počenjali smo, kar sta hotela meso in razum, in smo bili po naravi otroci jeze kakor drugi. 4 Toda Bog, ki je bogat v usmiljenju, nas je zaradi velike ljubezni, s katero nas je vzljubil, 5 čeprav smo bili zaradi prestopkov mrtvi, skupaj s Kristusom oživil – po milosti ste bili namreč odrešeni – 6 in z njim nas je obudil in nas posadil v nebesa v Kristusu Jezusu, 7 da bi v prihajajočih vekih pokazal v svoji dobrosrčnosti do nas v Kristusu Jezusu čezmerno bogastvo svoje milosti. 8 Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. 9 Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil. 10 Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli.

Sv. Modest krščuje slovenski narod, Župnijska cerkev sv. Modesta v Kranju
Sv. Modest krščuje slovenski narod, Župnijska cerkev sv. Modesta v Kranju © p. Marko Ivan Rupnik, Atelje Centra Aletti

Krščanska svoboda

Galačanom 5,1-6

1 Kristus nas je osvobodil za svobodo. Zato stojte trdno in se ne dajte ponovno vpreči v jarem sužnosti. 2 Glejte, jaz, Pavel, vam pravim: če se daste obrezati, vam Kristus ne bo prav nič koristil. 3 In ponovno izjavljam vsakomur, ki se dá obrezati, da je dolžan v celoti izpolnjevati postavo. 4 Tisti, ki iščete opravičenje v postavi, nimate nič več skupnega s Kristusom: odpadli ste od milosti. 5 Po Duhu, iz vere, pričakujemo upanje pravičnosti, 6 saj v Kristusu Jezusu nič ne velja ne obreza ne neobreza, marveč vera, ki deluje po ljubezni.

sv. Pavel (skupnost Emmanuel - Lecce)
sv. Pavel (skupnost Emmanuel - Lecce) © p. Marko Ivan Rupnik, Atelje Centra Aletti

 

Večerno molitev so pripravile sestre hčere Marije Pomočnice

sestre hčere Marije Pomočnice
sestre hčere Marije Pomočnice © ARO

 

Radijski misijon
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...