Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Frančišek: Sloga, pričevanje, revščina in skrb za revne

Svet | 29.04.2014, 21:24

Vsaka krščanska skupnost bi morala primerjati svoje življenje z življenjem prve Cerkve ter preverjati, kako živi notranjo ubranost, kako pričuje o Kristusovem vstajenju in kako pomaga revnim. Papež Frančišek je v homiliji med današnjo jutranjo mašo v kapeli Doma sv. Marte prvo krščansko skupnost opisal kot "ikono s tremi potezami", tremi lastnostmi: bila je zmožna notranje sloge, navzven je pričevala za Kristusa in ni dovolila, da bi kdo od njenih članov trpel zaradi revščine.

Izpostavil je rojstvo od zgoraj, iz Duha, ki daje življenje, in nastanek prvega jedra "novih kristjanov", ko se še niso imenovali kristjani. Ta skupnost je "imela eno samo srce in eno samo dušo". Bila je "skupnost miru". "To pomeni, da v tej skupnosti ni bilo prostora za govoričenje, za zavist, za obrekovanje," je poudaril papež Frančišek. Bila je skupnost miru in odpuščanja, ljubezen je vse prekrila. Da bi na ta način lahko opredelili krščansko skupnost, se moramo vprašati, kakšna je drža kristjanov. So krotki, so ponižni? So med njimi prepiri zaradi oblasti? Prepiri ljubosumnosti? Je med njimi obrekovanje? Če je, potem niso na poti Jezusa Kristusa. Ta lastnost je po Frančiškovih besedah "zelo pomembna, kajti hudič si vedno prizadeva, da bi nas ločil. Je oče ločevanja".

To sicer ne pomeni, da v prvi krščanski skupnosti ni bilo težav, je nadaljeval sveti oče in spomnil na notranje boje, spore glede nauka, boje za oblast. Kot primer je navedel vdove, ki so se pritoževale, da zanje nihče ne skrbi, tako da so apostoli morali postaviti diakone. Pa vendar je tisti "močan trenutek" na začetku za vedno zaznamoval bistvo skupnosti, ki se je rodila iz Duha. Bila je to "skupnost sloge" in bila je "skupnost pričevalcev vere". Papež Frančišek je pri tem povabil, da z njo primerjamo današnjo skupnost: "Je skupnost, ki pričuje o vstajenju Jezusa Kristusa? Ta župnija, ta skupnost, ta škofija zares veruje, da je Jezus Kristus vstal? Ali pa pravi: 'Ja, vstal je, ampak tam.' Kajti veruje samo tu. Pričevati, da je Jezus živ, da je med nami. Na ta način lahko preverimo, kako je z neko skupnostjo."

Tretji vidik, s pomočjo katerega lahko preverimo krščansko skupnost pa so revni, pri čemer je papež izpostavil dve točki: "Prva je: kakšna je tvoja drža ali drža te skupnosti do revnih? In Drugič: je ta skupnost revna? Je revna v srcu, revna v duhu? Ali pa svoje zaupanje postavlja v bogastvo, moč? Sloga, pričevanje, revščina in skrb za revne," je poudaril Frančišek. To je Jezus hotel razložiti Nikodemu, namreč kaj pomeni roditi se od zgoraj. Kajti edini, ki to lahko naredi, je Sveti Duh. "To je delo Duha." Duh je tisti, ki naredi Cerkev. Duh oblikuje edinost, spodbuja k pričevanju. Duh te naredi ubogega, kajti On je bogastvo in On je tisti, ki te spodbuja, da poskrbiš za revne. "Naj nam Sveti Duh pomaga, da bomo hodili po tej poti prerojenih po moči krsta," je sklenil homilijo papež Frančišek.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal) Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal)

Matija Golob in Ambrož Brezovšek obhajala novi maši

Župniji Šmartno pri Litiji in Vojnik sta te dni pravi izvir veselja za Cerkev v Sloveniji. Veselita se namreč novih maš, ki sta ju včeraj pela Matija Golob in Ambrož Brezovšek. »Eno je potrebno« ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...