Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Dobrodelni svetovni tek Wings for life  bo potekal po vsem svetu. (foto: wingsforlife.com)
Dobrodelni svetovni tek Wings for life bo potekal po vsem svetu.

Tekli bodo za tiste, ki ne morejo

Svet | 04.05.2014, 07:07

Opoldne bo ves svet tekel za tiste, ki tega ne morejo. Wings for life je eno največjih tekaških tekmovanj; na tisoče tekačev bo ob 12. uri po našem času startalo s 40 različnih lokacij na petih kontinentih, pri različni svetlobi in v različnih vremenskih pogojih. Vsi za podporo misiji mednarodne fundacije Wings for Life: najti zdravilo za poškodbe hrbtenjače.

Wings For Life je unikatni, simultani dobrodelni tek, ki bo povezal tekače 136 narodnosti, vseh starosti in različnih zmogljivosti. Glavna značilnost prvega globalnega športnega tekmovanja te vrste je, da tek ni imel točno določenega cilja, temveč je premikajoča se ciljna črta tekače lovila od zadaj. Za tekača je tek končan v trenutku, ko ga prehiti uradno zasledovalno vozilo. Ta bodo štartala 30 minut po uradnem startu tekačev z enako začetno hitrostjo po vsem svetu.

Ves izkupiček prijavnine na tek bo namenjen neprofitni fundaciji Wings for Life, ki zbira denar za ozdravitev poškodbe hrbtenjače. To namreč vsako leto utrpi vsaj 2500 ljudi, glavni krivec so avtomobilske nesreče.

Nino Batagelj je pri 22 letih zaradi skoka v vodo postal tetraplegik. Kljub nesrečnemu dogodku je ohranil pozitivnost. Pravi, da skuša biti aktiven, kolikor se da, in delati, kar ga veseli. »Več ljudi, kot pozna paraplegijo ali tertaplegijo, manj bo kakšne diskriminacije ali stigmatizacije v družbi. Ljudje te ne bodo več gledali, ker si na vozičku, ampak se boš lažje spojil z družbo, če bo le-ta bolj ozaveščena. Potem ne bo več tak problem, kot je zdaj predvsem v glavah – namreč sprejeti ljudi na vozičku.«

Na teku bo sodelovalo na stotine vrhunskih športnikov iz različnih držav. Med njimi tudi nekdanja voznika Formule 1 Mark Webber in David Coulthard, alpski smučar Aksel Lund Svidal, prejemnik zlate olimpijske medalje v skoku s palico Steve Hooker, legenda rugbyja Dan Carter, pilot in svetovni prvak Red Bull Air Race Hannes Arch in drugi.

Ambasadorji omenjenega teka v Sloveniji s startom v Ljubljani na trasi proti Domžalam, Kamniku, Kranju in Škofji Loki pa so Jure Košir, Peter Kauzer, Dušan Mravlje, Roman Kejžar in drugi. «Vedno trdim, da smo ljudje, ki smo zdravi, lahko tečemo, kolesarimo ali karkoli drugega, priviligirani. Šele takrat, ko se znajdemo na vozičku, se zavemo, kaj to pomeni,« je povedal Kejžar.

Svet, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...