Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirski begunci. (foto: telegraph.co.uk)
Sirski begunci.

Med sirskimi begunci vse več kristjanov

Svet | 18.04.2014, 04:00

V Jordaniji narašča število beguncev iz Sirije. Med njimi so številni kristjani, ki se pripravljajo, da bodo veliko noč praznovali v težkih razmerah in duhovno utrujeni.

Med sirskimi begunci, ki so se zatekli v Jordanijo, je vse več kristjanov, več kot 20 tisoč, je za agencijo Fides povedal direktor jordanske Karitas, Wael Suleiman. Ta številka je sicer majhna v primerjavi z milijonom in 300 tisoč begunci, kolikor jih je po podatkih jordanske vlade v tej državi.

Kot je dejal Suliman, so sprva mislili posebej zanje pripraviti bogoslužja velikega tedna, vendar so ugotovili, da med njimi ni zanimanja za bogoslužja, saj bi jih še bolj opomnila na njihove razmere in trpljenje. To pomeni, da bodo v mestih, kot sta Homs in Alepp, krščanske soseske ostale prazne. Tako se bodo begunci lahko slovesnosti udeležili po jordanskih župnijah.

Do konca aprila bodo v Jordaniji odprli in razširili nova področja begunskega taborišča al-Azraqa, ki lahko sprejme 130 tisoč beguncev, da bi lahko sprejeli otroke, ženske in moške, ki bežijo pred konfliktom v Siriji. Begunci na tem območju ne bodo nastanjeni v šotorih, ampak v montažnih stavbah in zabojnikih. Prvi velik tabor Zaatari se je v daljšem časovnem obdobju preoblikoval v "začasno mesto" z zdravstvenimi domovi, šolami in nogometnim igriščem.

Direktor jordanske Karitas ob tem ugotavlja, da je preoblikovanje kampov v nekakšne vasi zgovorno znamenje: Nihče ne more napovedati, kako dolgo bodo sirski begunci ostali zunaj svoje domovine.

Kljub temu pa z velikim upanjem pričakujejo papežev obisk v Jordaniji. Na programu je predvideno srečanje z njimi v Betaniji, v bližini kraja Jezusovega krsta.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...