Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski dom v Stuttgartu (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom v Stuttgartu

Aleluja odmeva tudi v Stuttgartu

| 29.04.2014, 07:44 Matjaž Merljak

Praznovanje velike noči med rojaki v nemški deželi Baden-Württemberg je bilo lepo, prijetno in zelo krščansko, je dejal tamkajšnji slovenski župnik Aleš Kalamar. Spregovoril je tudi o pripravi na praznike.

Naglasil je, da se tako na velikonočne kot na božične praznike pripravljajo z molitvijo in dobrimi deli. Letos je rojake posebej spodbudil k darovanju za Slovensko Karitas v pomoči po ujmi. „Znesek je bil sicer majhen, a zlata vreden,“ poudari Kalamar.

Vrhunec priprave je bila molitev križevega pota v Stuttgartu in Esslingenu. Molili so ga pol ure pred začetkom svete maše, vsakič z drugim namenom.

Na cvetno nedeljo dopoldne je bila lepa slovesnost v Schwäbisch Gmündu, letos je prišlo tudi precej mladih. V Stuttgartu je bil popoldne blagoslov zelenja na vrtu slovenskega doma in nato procesija v cerkev svetega Konrada. Sodelovali so: zbor, otroci in mladi, ki so v Slovenskem domu tudi izdelovali cvetne butarice.

Na veliki četrtek je bila sveta maša v Slovenskem domu. Župnik Aleš Kalamar je bil vesel dobrega odziva na vabilo. Na veliki petek in soboto so imeli obrede skupaj z nemško skupnostjo. Blagoslovi jedil so bili na štirih mestih, na veliko noč pa je bila slovenska sveta maša šele popoldne. Velikonočni ponedeljek je bil prazničen. „Trgovine so bile zaprte, odprte pa so bile cerkve,“ pove Aleš Kalamar. Naglaša še, da se pri Slovencih v Stuttgartu jasno vidi prehajanje tradicije iz roda v rod, tako velja tudi za versko življenje.

Pred prazniki je župnik Kalamar obiskal tudi bolnike in starejših, ki so včasih obiskovali slovenske maše. To njim kot njemu veliko pomeni: „Vsaka spoved, bolniško maziljenje in prejem svetega obhajila jim daje občutek, da so del slovenske skupnosti, da pride Cerkev k njim domov!“

Rojaki v Stuttgartu se veselijo kanonizacije papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII., v mesecu maju pa bodo ohranjali Marijansko pobožnost s šmarnicami. Njihov župnijski zbor bo imel zadnjo nedeljo v maju koncerti Marijinih pesmi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.