Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Delegat Jože Kamin (foto: Boris Patzek)
Delegat Jože Kamin

V Merlebachu bela nedelja s poljsko skupnostjo

| 27.04.2014, 08:23 Matjaž Merljak

Rojaki v francoskem Merlebachu bodo danes medse sprejeli poljsko skupnost. Dvojezična maša bo še toliko bolj slovesna, saj bo potekala na dan, ko bo v Vatikanu potekala kanonizacija poljskega papeža.

Poljska skupnost v krajih vzhodne Francije ni več tako velika skupnost, da bi imeli sveto mašo v kakšni cerkvi ali večji kapeli, zato bodo v prihodnje uporabljali slovensko kapelo svetega Jožefa. Po današnji skupni sveti maši pa bodo imeli še skupno poljsko-slovensko kosilo, je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski župnik v Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin.

Dejal je še, da tudi Francozi ob kanonizaciji nikakor ne bodo ostali hladni, saj je življenje brez kakršnihkoli pisnih podlag obeh papežev močno pričevanjsko in oporo vsakdanjemu verovanju ter nagovori človeka.

Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu
Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu © Jože Kamin
Jože Kamin je v pogovoru opisal praznovanje velike noči. Na cvetno soboto je bil v Mericourtu na severu Francije blagoslov zelenja in priprava na veliko noč, v Merlebachu pa so imeli slovesno sveto mašo, blagoslov pušpana (ker ni oljnčnih vejic) na cvetno nedeljo. Po maši je bila razstava čipk in motivov, ki jih uporabljajo za žegen. Popoldne je bil za skupnost več župnij na voljo zakrament bolniškega maziljenja. Priložnost za osebno spoved je bila med tednom.

Na veliki četrtek je bila maša zvečer, na veliki petek so bili obredi ob 15h, na veliko soboto pa je prišlo veliko ljudi k blagoslovu jedil ob 15h: siceršnje rekorderje po kilometrih iz 100 kilometrov oddaljenega Aumetza so prekosili rojaki iz 120 kilometrov oddaljenega Strassbourga. Zvečer je bila vigilija in naslednji dan vstajenjska sveta maša. V prazničnih dneh je župnik in delegat Jože Kamin obiska bolnike po domovih.

Povedal je še, da so tudi v Parizu imeli obrede velikega tedna, tradicionalnega romanja rojakov iz Nice v Laghet na velikonočni ponedeljek pa zaradi premalo prijav ni bilo. Napovedal je, da bo 1. maja tradicionalno romanje v Habsterdick. V gosteh bodo tamburaši iz Vipave.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...