Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cvetna nedelja 2014 v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Cvetna nedelja 2014 v Hamiltonu

Velika noč v Hamiltonu

| 25.04.2014, 07:24 Matjaž Merljak

Prepletanje jezikov - slovenskega in angleškega - zaznamuje obhajanje velikonočnih praznikov v kanadskem Hamiltonu. Tako je v utrip tamkajšnje slovenske župnije, ki praznuje 50-letnico obstoja, zajeta tudi mlajša generacija.

Na veliko noč je jutranja maša v slovenskem jeziku, dopoldanska pa v angleškem. Pri prvi so berila projicirana v angleškem jeziku, pridiga pa je napisana v oznanilih, tako pri maši lahko sodelujejo vsi. Zjutraj so imeli tudi procesijo, sicer le po cerkvi, je pa sodelovala mlajša generacija rojakov, pel je slovenski zbor. Tudi pri angleški maši je bila cerkev polna. Ob praznikih namreč pridejo tudi mlade družine, ki živijo dlje, je za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal župnik Drago Gačnik.

Obhajanje velikega tedna je bilo po njegovih besedah slovesno. Krizmeno mašo so imeli že v ponedeljek zvečer, na veliki četrtek so tako obhajali le slovesnost zadnje večerje. S sodelovanjem zbora je bila ta še bolj slovesna. Po maši je bila še molitev z Jezusom v Getsemaniju.

Blagoslov zelenja v Kitchenerju
Blagoslov zelenja v Kitchenerju © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Na veliki petek, ki je v deželi velik praznik in dela prost dan, imajo eno bogoslužje, in to v obeh jezikih. Zvečer pa je slovenska šola v dvorani pripravila ribjo večerjo. Izkupiček bo šel za potrebe šole. Pripraviti je bilo treba 250 do 300 porcij.

Blagoslov velikonočnih jedil je še kako živ v tradiciji obhajanja slovenske velike noči. Poleg Hamiltona je potekal še v več drugih krajih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.