Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
France Cukjati v studiu RO (foto: Matjaž Merljak)
France Cukjati v studiu RO

Velika noč v Argentini

| 23.04.2014, 08:11 Matjaž Merljak

Priprava na veliko noč se je med rojaki v Argentini začela na pepelnično sredo. Vsak postni petek so po domovih molili križev pot, obrede velikega tedna pa so obhajali v središču, v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši v Buenos Airesu.

Duhovnik med rojaki v Argentini, Franci Cukjati, je za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da rojaki na mlajše rodove z veliko gorečnostjo prenašajo navade staršev in starih staršev iz Slovenije. Tako je že ob cvetni nedelji, ko izdelujejo butarice. Takrat tudi pripravljajo procesije, teh pa ni na veliko noč.

Na veliki petek je pri obredih v Slovenski hiši pri pasijonu s petjem sodeloval zbor iz Slomškovega doma, v soboto pa pri vigiliji zbor iz San Justa. Na ta dan so tudi blagoslovili jedi za velikonočni zajtrk. "To je močna tradicija, ki nagovarja tudi mešane zakonce," je naglasil Cukjati.

Blagoslov velikonočnih jedil v Buenos Airesu
Blagoslov velikonočnih jedil v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Omenil je še, da je bilo obhajanje velike noči včasih drugačno, saj je bilo duhovnikov več. Zdaj poleg njega, ki je določen na Pristavo in Slomškov dom, deluje delegat dr. Jure Rode, ki je obiskal rojake v San Justu in Carapachayju. Ob letošnji veliki noči je iz Slovenije na pomoč v Slovensko vas, ki jo oskrbujejo lazaristi, prišel predstojnik tega reda Pavle Novak. Na pomoč je priskočil tudi Igor Grohar, in sicer v Slovenskem domu v San Martinu.

Buenos Aires, Slovenski domovi
Buenos Aires, Slovenski domovi © ARO

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...