Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Prihajajo 12. Koroški kulturni dnevi

| 21.04.2014, 10:39 Matjaž Merljak

V slovenski prestolnici se bodo od jutri (22. aprila 2014) do sobote, 26. aprila 2014, lahko seznanili s kulturno ustvarjalnostjo rojakov na avstrijskem Koroškem.

12. Koroški kulturni dnevi prinašajo pet prireditev različnih umetnostnih zvrsti. Vseh pet bo izredno kvalitetnih in bodo prikazale prerez pestrega kulturnega dogajanja na avstrijskem Koroškem v zadnjem obdobju. Letos želimo organizatorji - Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva v sodelovanju s Klubom koroških Slovencev Ljubljana, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo iz Celovca - prikazati predvsem ustvarjalnost Slovencev v Podjuni, ene od treh koroških dolin.

22. aprila 2014 ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova odprtje razstave koroškega slikarja Kristijana Sadnikarja. Z nagovori bosta razstavo in 12. KKD odprla Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani.

V sredo bo sledil skupni koncert učencev slovenske glasbene šole na Koroškem in učencev Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v četrtek bo predstavitev štirih novih knjig, v petek bo koncert koroških narodnih in umetnih pesmi MePZ Danica iz Šentprimoža (sodeluje tudi tamburaška skupina Tamika iz Železne Kaple), 12. KKD pa bo v soboto že tradicionalno sklenila lutkovna predstava.

Vse prireditve so brezplačne, razen petkovega koncerta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.