Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Velika noč v Belgiji

| 22.04.2014, 08:39 Matjaž Merljak

Za praznike se rojaki večinoma vrnejo v domovino. To velja za mlajšo slovensko skupnost, starejši pa jih praznujejo v zdomstvu v evropskih državah. Tako je slovenski župnik v Bruslju v Belgiji dr. Zvone Štrubelj veliko noč obhajal z rojaki v Eisdnu, kjer je pastoralno središče za belgijski in nizozemski Limburg.

Na veliko soboto so bili trije blagoslovi velikonočnih jedil, na veliko noč pa je bila prva vstajenjska sveta maša ob 6.00 v Eisdnu. Pri njej je pel zbor Slomšek. Ob 7.30 pa je bila maša že v nizozemskem Heerlenu, kjer je tradicionalna vstajenjska procesija, edina v državi, od leta 1947 in pri kateri igra godba kraljevskih fanfar. Prišle so tudi narodne noše, pel pa je skoraj štirideset članski zbor Zvon, ki je se je za to priložnost tudi pomladil in okrepil.

Mlade slovenske družine iz Bruslja in Luksemburga so za praznike odšle v domovino, zato so tam večji poudarek dali praznovanju cvetne oz. oljčne nedelje. „Na soboto pred tem smo imeli lepo slovesnost v Luksemburgu, oblikovali smo procesijo, skupaj brali in razmišljali o pasijonu in takrat smo tudi blagoslovili velikonočne jedi. Lani smo tako naredili v Den Haagu na Nizozemskem. Tako se to izročilo prenaša na mlajši rod. Otroci so v velikonočni delavnici izdelovali pirhe, se učili, kako se dela potica, kaj je hren in kaj se da v velikonočni jerbas. To je pri Slovencih bogato izročilo,“ je v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini povedal dr. Zvone Štrubelj.

Na velikonočni ponedeljek je bila maša v Genku, kjer potem poteka velikonočni zajtrk v dvorani Našega doma.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...