Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dober dan, Koroška (foto: ORF)
Dober dan, Koroška

Četrt stoletja slovenske televizijske oddaje

| 04.04.2014, 13:59 Matjaž Merljak

Mineva 25 let odkar je avstrijska radiotelevizija ORF začela oddajati manjšinske oddaje. Na avstrijskem Koroškem je oddaja imenovana „Dober dan, Koroška“. Pripravlja jo slovensko uredništvo deželnega studia ORF v Celovcu.

Po polletnih pripravah in vajah se je v nedeljo, 2. aprila 1989, na televizijskih ekranih na Koroškem prvič pojavila slovenska televizijska oddaja. Na Gradiščanskem je šla v eter oddaja „Dobar dan Hrvati“, v ostalih predelih Avstrije pa je ORF začela oddajati magazin „Heimat fremde Heimat“, ki ga oblikuje dunajsko manjšinsko uredništvo.

Vsak teden slovensko uredništvo v oddaji prikazuje pester utrip slovenske narodne skupnosti v deželi.

Gre za izpolnitev zakonsko predpisanega programskega naloga, saj je tudi večinskemu narodu približala slovenski utrip na Koroškem in s tem pripomogla k boljšemu sožitju, ob jubileju poudarja direktorica deželnega studia ORF Karin Bernhard.

V 25 letih smo pripravili okoli 1.300 oddaj s skupno približno 8.000 prispevki - to je tudi velik in zgovoren arhiv slovenskega utripa na Koroškem, ki ga v zadnjih petih letih dopolnjujemo tudi s prispevki o štajerskih Slovencih in za njih, pravi Marijan Velik, vodja slovenskega sporeda ORF.

Oddajo, ki je na sporedu v nedeljo, predvaja tudi TV Slovenija, posnetke pa najdete v arhivu ORF in TV Slovenija. Kolegom čestitamo ob obletnici!

Sodelavci slovenskega sporeda ORF
Sodelavci slovenskega sporeda ORF © ORF

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...