Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež: Božja beseda in evharistija nam prinašata veselje

Svet | 04.05.2014, 12:53 Marjana Debevec

Trg sv. Petra so tudi danes do zadnjih kotičkov preplavili romarjev iz Rima in drugih krajev. Papež Frančišek je opoldanski nagovor pred molitvijo Raduj se Kraljica nebeška namenil današnjemu evangeljskemu odlomku, v katerem srečamo učenca na poti v Emmaus.

Učenca sta se žalostna vračala v svojo vas po Jezusovi smrti. Na poti se jima je pridružil Jezus, vendar ga nista spoznala. Ker ju je videl tako žalostna, jima je razložil, da sta bila njegovo trpljenje in smrt predvidena v Svetem pismu. Tako se je v njunem srcu prižgal ogenj. Povabila sta ga, naj ostane z njima. Ko so bili pri mizi, je blagoslovil kruh in ga razlomil in začudena sta ga spoznala. Potem ko sta prejela besedo, sta Jezusa spoznala po lomljenju kruha. Takoj sta odhitela drugim učencem povedat, kako sta srečala Jezusa.

Pot v Emaus je po papeževih besedah simbol naše poti vere. Evharistija in Božja beseda sta nujno potrebni za srečanje z Gospodom. »Tudi mi večkrat pridemo k nedeljski maši s svojimi problemi, skrbmi in razočaranji. Življenje nas včasih rani in mi smo žalostni na poti v naš Emmus. Za seboj pustimo načrt, ki ga ima Bog z nami. Oddaljimo se od njega. Sprejme pa nas liturgija besede in v nas Jezus prižge toploto vere in upanja, evharistija pa nam da novo moč«, je dejal papež. Povabil nas je, da bi vsak dan prebrali en evangeljski odlomek, V nedeljo pa prejeli Jezusa. Tako sta tudi učenca preko Božje besede in evharistije postala vesela. »Božja beseda in evharistija nas vedno napolnita z veseljem. Če si žalosten, preberi Božjo besedo in pojdi k obhajilu«, je še dejal papež. Zaželel je, da bi se vsi kristjani vedno znova srečali z vstalim Jezusom.

Po molitvi je papež Mariji zaupal situacijo v Ukrajino. Molil je za žrtve zadnjih dni in za to da bi se v ljudeh prižgala želja po miru. Molil je tudi za žrtve plazu v Afganistanu. Posebej pa je pozdravil tudi člane mednarodnega in ekumenskega pohoda za mir. Opogumil jih je, naj še naprej delajo za življenje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.