Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
V Rimu vse pripravljeno (foto: siol.net)
V Rimu vse pripravljeno

V Rimu vse pripravljeno na zgodovinski dogodek

| 26.04.2014, 06:00 Rok Mihevc

V Rimu je vse pripravljeno, da mesto sprejme milijon romarjev. Za tako velik dogodek, kot bo jutrišnja kanonizacija dveh papežev, je veliko skritega dela in priprav. Poskrbeti je potrebno za prevoz, varnost, prostovoljce in druge ljudi, ki pomagajo.

Prva želja organizatorjev je, da bi lahko vsakdo, kdor si želi prišel na jutrišnjo slovesnost. A Trg sv. Petra bo kljub svojemu velikemu prostoru, najverjetneje premajhen za vse, ki bodo prišli v večno mesto. Zato bodo poskrbeli tudi za skoraj dvajset zaslonov po celem mestu in celo na letališču Fiumicino. Velik izziv bo seveda prevoz potnikov od letališč in obrobja mesta na Trg sv. Petra. Zato so bili primorani že v sredini aprila sprejeti nekaj ukrepov. Nocoj bodo v cerkvah po vseh župnijah potekala bdenja oziroma vigilije. Jutrišnji dan pa bo velik dan kanonizacije, slovesnost se bo začela ob 10h zjutraj. Vstopnice ne bodo potrebne, bo šlo pa po besedah organizatorjev za načelo „kdor prvi pride, prvi melje“. Glavni vhod na Trgu bo na koncu Via della Conciliazione. V ponedeljek bo prav tako na trgu sv. Petra potekala še zahvalna sveta maša, ob 10h.

Mosinjor Liberio Andreatta je na tiskovni konferenci dejal, da bo to zgodovinski dogodek tako za mesto Rim, kot za svetovno Cerkev. Pričakujejo od 800 tisoč do 2 milijona romarjev.

Liberio Andreatta
Liberio Andreatta © article.wn.com

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...