Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kardinal Sandri o svetosti Janeza Pavla II.

Svet | 02.04.2014, 18:46 Marjana Debevec

Pred devetimi leti se je po dolgi bolezni, ki jo je sprejel pogumno in velikodušno, papež Janez Pavel II. vrnil v Očetovo hišo. Njegovo smrt je številnim zbranim na Trgu sv. Petra naznanil takratni namestnik vatikanskega državnega tajnika nadškof Leonardo Sandri.

»Dragi bratje in sestre, ob 21. uri in 37 minut se je naš ljubljeni sveti oče Janez Pavel II. vrnil v Očetovo hišo. Molimo zanj«, je pred devetimi leti vsemu svetu naznanil kardinal Sandri. Za Radio Vatikan je povedal, da pred njegovo skorajšnjo kanonizacijo čuti še večjo ganjenost zaradi tega svojega oznanila.

Papeža Janeza Pavla II. je označil kot evangelizatorja, človeka miru in globokega notranjega življenja, ki je bilo temelj vseh njegovih dejavnosti. Svojo službo je hkrati živel v velikem uboštvu in strogosti do sebe, je dodal Sandri. »Bog je obdaril Karla Wojtylo z bogato človečnostjo. Vsa njegova svetost, ki smo jo videli v njegovem duhovniškem, škofovskem in papeškem življenju, je temeljila na človeški osebi, ki je prestala veliko trpljenja: preganjanje, smrt matere, ko je bil še otrok, nasprotovanje s strani komunističnega režima, dejstvo, da je moral živeti v sovražnem okolju... Vse to je živel kot izjemna osebnost zaradi svoje simpatičnosti, kulturne globine in bogastva študija«, je poudaril Sandri.

Izpostavil je tudi njegovo zelo dobro poznavanje ljudi, sposobnost, da je gradil stike z njimi, poznavanje jezikov in sveta. »To človečnost je Bog preko številnih izzivov, trpljenja, darovanja in njegovega asketskega življenja visoko povzdignil. Občudoval sem ga tudi na zadnji dan njegovega življenja, ko je ležal na smrtni postelji, popolnoma razčlovečen, tudi materialno gledano: ni imel namreč nikakršnega razkošja. To človečnost je Bog okronal z darovi Svetega Duha in torej z vsem tistim, kar izhajajoč iz vere, upanja in ljubezni naredi iz običajnega človeka svetnika«, je še dejal kardinal Leonardo Sandri.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.