Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Obnovili bodo kapelico Marije Pomagaj

| 31.03.2014, 12:22 Matjaž Merljak

V Clevelandu poteka že 38. po vrsti Mednarodni filmski festival. Predstavljenih bo med 19. in 30. marcem 340 filmov iz vseh koncev sveta. Med njim tudi slovenski film Razredni sovražnik in to kar trikrat.

Člani kluba upokojencev Slovenske pristave in tamkajšnji taborniki, ki imajo svoje hišice na pristavskih prostorih, so imeli sinoči takozvano obratno žrebanje. Za to priliko je bilo prodanih samo 200 vstopnic za glavni dobitek. So bile pa na voljo tudi kartice samo za večerjo. Izkupiček tega večera je namenjen v sklad za obnovo kapelice Marije Pomagaj na Orlovem vrhu Pristave. Kapelica je bila zgrajena pred petdesetimi leti v spomin na padle Domobrnace in žrtve druge svetovne vojne. Oče čas je pa naredil svoj vtis in pustil posledice na kapelici. Potrebna je obnova in ta naj bi bila izvedena do leta 2015, ob 70. letnici slovenske tragedije, poboja tisoče in tisoče slovenskih fantov in ljudi, katerih trupla še vedno ležijo v pozabljenih jarkih in jamah po več kot pol stoletja času. Ni že čas da se tudi Slovenija sprijazni z svojo kruto preteklostjo po zgledu drugih narodov. Prav v Ameriki in Kanadi smo imeli tri moške, ki so bili priča strašnim dogodkom takoj po koncu vojne. Vsi trije, Kozina, Dejak in Zajec so že odšli v večnost. Zadnji Milan Zajec 20. decembra lani. Vsi so pričali o tragediji leta 1945, ko so se živi izkopali iz kraških jam, kjer so ležali ranjeni in izmučeni med mrtvimi in se pod nočno odejo pritihotapili na prosto in končno le v tujino, kjer so lahko živeli mirno življenje.

Kapelica na Slovenski Pristavi
Kapelica na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik
Generalni konzul Republike Slovenije v Clevelandu, Jurček Žmauc se je z prijatelji udeležil praznovanja 100. letnice cerkve Sv. Jožefa v Bethlehemu, v sosednji državi Pennsylvania. Ta proslava je potekala preteklo soboto, 22. marca. V tem rudarskem kraju so se pred mnogimi leti naselili slovenski rojaki po večini iz prekmurskega.

V postnem času se vsako leto podeli zakrament sv. maziljenja. Letos bo to v tem vikendu med mašami v cerkvi svetega Vida. Vabljeni smo vsi, ki molimo za telesno in duhovno ozdravljenje. Molitev celotne Cerkve, ki obkroža Kristusovo navzočnost in delovanje v zakramentu sv. maziljenja, je zelo učinkovita, ker prinese različne oblike ozdravljenja in da dušni mir vsem, ki prejmejo ta zakrament z vero in zaupanjem v Kristusa.

Da pa bo prišla pomlad imajo, pa upanje starši in mladina slovenske sobotne šole Marije Vnebovzete. Začeli so z prodajo sadik rož in zelenjave za domače sadenje. Sadike nameravajo dostaviti prav do materinskega dne, 10. maja, ko ta dežela slavi Materinski dan, drugo nedeljo v mesecu maju.

Slovenska Pristava pri Clevelandu
Slovenska Pristava pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.