Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski izseljenski duhovniki (foto: Zvone Podvinski)
Slovenski izseljenski duhovniki

114. konferenca izseljenskih duhovnikov

| 28.03.2014, 13:04 Matjaž Merljak

Izseljenski duhovniki so bili ta teden v Sloveniji na spomladanski pastoralni konferenci. Glavna tema je bila povezana z uresničevanjem pastoralnega načrta Pridite in poglejte. Z njim želi Cerkev na Slovenskem narediti pogled v organizirano delo za prihodnost.

Analizirali so trenutne razmere po slovenskih izseljenskih župnijah. Pogovarjali so se o slovenskih Domovih. Sklenili so, da bodo slovenskim škofom priporočili, da so nekatere skupnosti po svetu na prelomni fazi, kjer je treba poskrbeti za prisotnost duhovnika, da ne bi skupnosti ugasnile. V mislih so imeli še posebej argentinsko skupnost.

„Treba bo narediti analizo razmer v krajevnih Cerkvah, kako prav razvrstili potrebe in moči, ki so na voljo,“ je za Radio Ognjišče dejal msgr. Janez Pucelj, ki je koordinator dušnega pastirstva po svetu. Udeležence - prisotni so bili skoraj vsi izseljenskih duhovniki - je v Hiši kruha, ki jo vodijo sestre uršulinke pri Svetem Duhu pri Škofji Loki, obiskal tudi škof Peter Štumpf, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo izseljencev.

Konference tudi „pomagajo graditi povezanost in duhovniško skupnost.“ Druženje je zelo pomemben dejavnik pastoralnih konferenc, pravi msgr. Pucelj in dodaja: „Da bili drug drugemu blizu, si med seboj delimo veselje in tegobe svoje poklicanosti.“

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.