Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Novice iz Melbourna

| 27.03.2014, 08:36 Matjaž Merljak

S prvim marcem smo pod južnim križem že stopili v jesenski čas. Vrača se življenje v slovensko skupnost, v društva in tudi v versko središče v Kew. Veseli smo nad dejavnostjo Slomškove šole.

Res je bilo letošnje poletje spet zelo muhasto. Ves december smo imeli slabo vreme, šele sredi januarja so sončni žarki pridobili na moči. Bilo je preveč lepo, že smo bili kar malo v skrbeh, kdaj bo spet kakšno presenečenje. Glej ga »šmenta«, ni bilo dolgo, ko so ognjeni zublji pobrali svoj delež, mi pa se ponovno in spet znova prilagajamo vsem tem vremenskim neprilikam. To je Avstralija!

Ker je po vsem kontinentu višek sezone, je tudi temu primerno vzdušje posameznih mest. Samo v Melbournu je zelo pestro, to se pravi - od letnih gledaliških predstav, do različnih športnih srečanj, oddiha po bližnjih plažah in tudi po domovih ob večernem klepetu in domače pripravljeni hrani, srečanja s prijatelji in člani družin. Med vsemi temi vsakdanjimi doživetji pa nas zmotijo svetovna dogajanja, nesreče pa včasih kakšna dobra novica. Teh je vsak dan manj, vrstijo pa se kraje, življenjske tragedije vseh sort.

No, ena od teh je sedaj že stara dva tedna, od kar je letalo Boeing 777-200, 9. marca ob 3.41 zjutraj, ki je vzletelo iz Kuala Lumpurja in izginilo skupaj z 239 ljudmi, od tega 6 Avstralcev. Ob 5.40 je bil torej zaznamovan zadnji signal iz Kota Bharu na severnem delu Malezije. Do danes niso našli nobenega sporočila ali sledu tega poleta - letala 777, ki je bilo staro komaj 11 let in eden od 15-ih v tej letalski družbi. Nekaj podatkov letalskih nesreč, katerih do sedaj še nismo vedeli. Od leta 2012, je strmoglavilo ali izginilo že 13 letal, skupaj z 815-imi potniki. Nekaj neverjetnega in žalostnega.

Kadarkoli potujemo, če tudi samo v avtomobilu, smo vedno v nevarnosti. Tega strahu pa si ne moremo privoščiti, še posebno ne v tem času in tempu življenja katerega smo se ga navadili in si ga sami ustvarili. To je življenje!

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
V Melbournu smo kot vsako leto tudi letos praznovali drugi teden v mesecu marcu, kakor pravijo temu«MOOMBA« ali dvodnevno druženje vseh veselih ljudi. Povorka je posebno obarvana z različnimi etničnimi skupinami, katere na čelu sedita na posebni okrašeni ladji, kraljica in kralj mesta Melbourne, za tem skačejo različni akrobati, šolske skupine muzikantov in pevcev ... Vse to se potem prelije na pripravljene prostore v parku, kjer se kasneje pričnejo tudi tekmovanja v vodnem športu, smučanju na reki Yarri. Veselje se je zaključilo s čudovitim ognjemetom.

Na športnem polju je bila organizirana preteklo soboto in nedeljo v Albert Park Lake Melbourne avtomobilska dirka Australian Grand Prix. Tudi letos svetovno gledane in najprvo z veselo zmago drugega mesta mladega 24-letnega Daniela Ricciarda, kasneje z odstopom, diskvalifikacija - poraba prevelike količine goriva. Letošnji obisk obeh dnevov je bil manjši od lanskega. Viktorijski premier dr. Nepthine pa še vedno želi obdržati ta zelo pomemben športni dogodek v Melbournu.

Kaj pa se dogaja s slovensko skupnostjo v klubih in v verskem in kulturnem središču?

Slovenske navade in druženja se še vedno dobro držijo z razliko, da smo še pred nekaj leti po stari navadi pripravljali veselice in druženja zvečer. Časi se pa vidno spreminjajo, moči in želje po plesu seveda bledijo, dobra volja pa še vedno živi in bo živela, dokler bo Slovenec na tej zemlji živel!

Bila je že tudi druga postna nedelja in tudi prva obletnica izvolitve papeža Frančiška. Pred koncem sv. maše so pevci zapeli papežu Frančišku v čast, zahvalno pesem. Slomškova šola nemoteno teče dalje, otroci so zelo pridni in radi obiskujejo razred. Ob posebnih praznikih se radi oblečejo tudi v narodne noše, radi povedo kaj delajo in to je napredek slovenske skupnosti. Pater Ciril je tudi zelo zaposlen skupaj z patrom Davidom in laično misijonarko Marijo Anžič, kateri delijo delo in skrb sedaj tudi v sosednji državi Adelaide. Na praznik sv. Jožefa so bile tudi maše v SD Jadran in v cerkvi sv. bratov Cirila in Metoda v Kewju.

7. marca 2014 je bil za slovensko skupnost v Viktoriji velik in pomemben dan. Otvoritev novega Konzulata, katerega delo je sedaj sprejel častni konzul g. Derry Maddison. Čestitke članom Sveta Vlade RS za Slovence po svetu g. Petru Mandelu, bivšemu ČGK v Sydneyu g.Alfredu Brežniku in predstojikom Versko-kulturnega središča Kew,patrom Cirilom Božičem smo pripravili svečanost, ki bo vzor sledečim otvoritvam novih slovenskih konzulatov v Avstraliji, v Sydneyu, Adelaide, Brisbanu in Perthu.

5. in 6. aprila se pripravlja že 14. Slovenski festival v okviru Sveta slovenskih organizacij v Viktoriji in to v SD Melbourne. Dvodnevni spored bo zelo bogat. Uradna otvoritev s kulturnim programom bo 5. aprila ob 17. uri. Nastopali bodo: pevski zbori, folklorne skupine, naslednji dan športna tekmovanja med balinarji, razstava peciva in delo slov. rojakov. Za ples pa bodo tokrat poskrbeli-ansambel iz Slovenije »Vagabundi«.

13. aprila pa pripravljamo tudi radijci 3ZZZ svoj tradicionalni piknik, tokrat v slov. klubu »Ivan Cankar«v Geelongu. Letos praznuje postaja 3ZZZ srebrno obletnico, s to obletnico pa praznuje tudi slovenska ura, ki vzporedno deluje že od prve poiskusne oddaje leta 1989. Tone Gorjup in p. Niko se bosta verjetno dobro spomnila tistih prvih let, kako se je delo pričelo in katero še vse do danes teče nemoteno in vztrajno! Tudi moje darovano delo letos teče že v 23. leto. Ne hote ali neglede postajamo starejši, pa še vedno vztrajamo in gledamo z vsem srcem in radostjo v prihodnost.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.