Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Post v Clevelandu

| 17.03.2014, 07:53 Matjaž Merljak

Na Gregorjevo, ko se ptički ženijo, v naši okolici niso bili prav nič veseli, saj so peli bolj zimsko pesmico. Sneg in mraz, minus 12 stopinj C, sta se ponovno javila in nam nanovno prinesla novo pošiljko beline. Veseli so bili le otroci, ki so imeli šole prosti dan. Vihar je bil pa le bolj kratek, saj že v petek so se temperature dvignile in je posijalo sonce.

Na prvo postno nedeljo je Misijonska znamkarska akcija, kakor vsako leto v postu, vabila na svoje kosilo. Tudi letos so to pripravili v dvorani Marije Vnebovzete. Hvala Bogu, so še ljudje, ki radi pridejo na to kosilo in s tem doprinesejo finančno pomoč Akciji, ki to razdeli našim slovenskim misijonarjem, nosilcem vesele novice potrebnim po svetu.

V sredo, se pravi na Gregorjevo, so vsi duhovniki v clevelandski škofiji delili zakrament spovedi od 17.00 do 19.00 ure. Vsi, ki smo ta zakrament prejeli, smo doživeli ozdravljivo in odpustljivo usmiljenje Kristusa v zakramentu spovedi.

Češčenje pred Najsvetejšim in molitev križevega pota sta lepi priliki se posvetiti in obnoviti našo vero v postnem času ter se lepo pripraviti na prihajajoči veliki krščanski praznik. Obe naši župniji nudita češčenje in molitev križevega pota kar večkrat na teden in to v obeh jezikih ob četrtkih, petkih, sobotah in nedeljah.

Župnija Marije Vnebovzete pripravlja postne ali ribje večerje vsaki petek v postnem času. Menu je kar obsežen in temu primeren tudi obisk, saj odjemalci napolnijo dvorano in mnogi tudi odnesejo večerjo na svoj dom. Podobne ribje večerje tudi servira vsaki petek Slovenski narodni dom na St. Clair Aveniji.

Župnija svetega Vida pa danes pripravlja postni zajtrk serviran po obeh mašah v spodnji dvorani pod cerkvijo.

Slovenska pristava oziroma Klub pristavkih upokojencev, skupaj z pristavskimi taborniki pripravljajo takozvano obratno žrebanje konec meseca na Pristavi. Izkupiček tega večera bo namenjen obnovitvi kapelice Marije Pomagaj na Orlovem vrhu Pristave. Drugo leto bo minilo 70 let begunstva in konec II. svetovne vojne. Kapelica na Pristavi je bila zgrajena v spomin padlim domoljubom, ki so darovali svoje vse za svojo domovino. Žal pa še danes niso priznani in so njihovi gobovi še vedno zamolčani na številnih krajih Slovenije. Več informacij o Pristavi so dosegljive na spletni strani.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.