Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Lemont, zima 2014 (foto: facebook.com)
Lemont, zima 2014

Novice iz Lemonta

| 14.03.2014, 07:46 Matjaž Merljak

Trda zima od božičnega časa naprej spremlja tudi Lemont pri Chicagu v ZDA. Skoraj vsak konec tedna sneži, čez dan je okrog minus 10 stopinj, ponoči tudi do minus 20 stopinj stopinj Celzija. Obisk pri mašah je zaradi vremena manjši.

Mesečno kosilo - vsako drugo nedeljo v mesecu - bo v marcu povezano z družinsko sveto mašo in računajo na dober obisk. Zelo obiskana je bila februarska maša, ko imajo koline. Pri tem je sodelovalo 60 ljudi. S posebno točko je nastopila tudi Slomškova šola. Na kosilo je prišlo približno 400 ljudi. Januarsko mesečno kosilo je bilo povezano z Baragovo nedeljo, zbirali so sredstva za delovanje Baragove ustanove v Marquettu.

V marcu bo v okviru Kulturnega centra letni sestanek in kosilo za vse člane. V zadnjem času je bila tudi kulturna ura o kiparju Goršetu, na Prešernovi proslavi ob kulturnem prazniku pa je nastopil zbor Špendov,

V Slomškovi šoli je letos štirideset otrok in odraslih, najmlajši - imenovani Srčki - imajo tudi folklorno skupino. Večji so povezani v folklornih skupinah Čebelice in Nagelj. V Kulturnem domu se mesečno zbirajo različna društva: Prekmursko društvo, društvo svete Ane ... V marcu bo še kulturna ura o papežu Frančišku, v začetku aprila pa bo zbor Špendov pel pri sveti maši v soboto zvečer in nato še v kulturnem domu.

V tem tednu so začeli tudi milostni postni čas. Križev pot bo ob nedeljah in to bo tudi spodbuda k okrepljeni molitvi. Zbirali bodo tudi hrano za potrebne v okolici.

Več zimskih in drugih fotografij iz Lemonta.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.