Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Novice iz Toronta

| 13.03.2014, 07:32 Matjaž Merljak

Tudi zima v Torontu vztraja in se noče posloviti. Spremljajo jo tudi nizke temperature. Kot je povedal kaplan pri Brezmadežni Toni Burja se je v prvih dveh mesecih leta 2014 s tega sveta poslovilo rekordno število rojakov. Kar dvajset pogrebov so imeli, letno povprečje minulih let je sicer štirideset.

V tem času so imeli redna srečanja: ob nedeljskih svetih mašah, pripravili so tudi pustovanje, koline, v gosteh so imeli tudi ans. Saše Avsenika iz Slovenije.

Postni čas so začeli z obredom pepelenja, ki je dobro sprejet med ljudmi, saj tudi šole v Kanadi v tem duhu vzgajajo otroke. Postni čas pa je tudi spodbuda za bolj zavzeto krščansko življenje, za več molitve, za dobra dela ... Tako tudi letos po vseh cerkvah nadškofije poteka nabirka za potrebne 'Share life'

Kanadski škofje ne pišejo pastirskega pisma za postni čas, so pa v slovenski župniji rojakom prebrali postno pismo slovenskih škofov. Ob petkih bodo imeli križev pot - včasih je bil ob nedeljah, zdaj pa ljudje prihajajo od daleč in jim je dovolj pridi k nedeljski jutranji maši.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...