Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Novice iz Toronta

| 13.03.2014, 07:32 Matjaž Merljak

Tudi zima v Torontu vztraja in se noče posloviti. Spremljajo jo tudi nizke temperature. Kot je povedal kaplan pri Brezmadežni Toni Burja se je v prvih dveh mesecih leta 2014 s tega sveta poslovilo rekordno število rojakov. Kar dvajset pogrebov so imeli, letno povprečje minulih let je sicer štirideset.

V tem času so imeli redna srečanja: ob nedeljskih svetih mašah, pripravili so tudi pustovanje, koline, v gosteh so imeli tudi ans. Saše Avsenika iz Slovenije.

Postni čas so začeli z obredom pepelenja, ki je dobro sprejet med ljudmi, saj tudi šole v Kanadi v tem duhu vzgajajo otroke. Postni čas pa je tudi spodbuda za bolj zavzeto krščansko življenje, za več molitve, za dobra dela ... Tako tudi letos po vseh cerkvah nadškofije poteka nabirka za potrebne 'Share life'

Kanadski škofje ne pišejo pastirskega pisma za postni čas, so pa v slovenski župniji rojakom prebrali postno pismo slovenskih škofov. Ob petkih bodo imeli križev pot - včasih je bil ob nedeljah, zdaj pa ljudje prihajajo od daleč in jim je dovolj pridi k nedeljski jutranji maši.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.