Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Prihaja Koroška poje 2014

| 03.03.2014, 12:50 Matjaž Merljak

V obnovljeni koncertni dvorani Doma glasbe v Celovcu bo 9. marca 2014 ob 14.30 zadonela slovenska pesem na osrednjem koncertu Krščanske kulturne zveze, Koroška poje. Koncert bo v znamenju posvetne in cerkvene pesmi.

Koroška poje - Korošc in Korošice pojemo! Pojemo ob raznih družabnih priložnostih. Pojemo ob slovesnostih in - morda res že preredko - v našem vsakdanu. Pojemo tudi po naših cerkvah.

Ponekod je cerkvena pesem ob delavnikih in nedeljah še bolj živa kot posvetna. Tudi naši zbori mnogo pripomorejo k temu, da ta pesem živi.

So posvetni zbor, ki pojejo duhovne pesmi, so pa tudi cerkveni zbori, ki gojijo posvetno petje.

Dragocenost in medsebojno povezanost obeh želimo z letošnjim osrednjim koncetom Koroška poje postaviti v luč in se hkrati vseh zahvaliti, ki si prizadevajo za to, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. (iz vabila Krščanske kulturne zveze)

Nastopali bodo zbori in skupine iz vseh koroških dolin ter kot gosta zbor iz Slovenije in Italije.

Posvetne in cerkvene pesmi bodo peli: 

Cerkveni zbor Loče; Mladinski zbor “Danica”, Šentprimož; MePZ “Gorotan”, Šmihel; Pevska skupina ConCor, Rožek; Godba na pihala, Šmihel; Mešana pevska skupina “Višarski oktet”, Italija; MoPZ Tomaža Tozona “Viribus unitis”, Slovenija.

Moderacija: Monika Novak-Sabotnik
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...